Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

НБУ презентував нову символічну монету: який вона має вигляд (фото)

Купити монету можна буде з 1 травня в інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Монета від НБУ, присвячена Чорнобильській катастрофі

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Національний банк України 26 квітня увів у обіг чергову пам’ятну монету з серії, присвяченої відродженню дикої природи на території Чорнобильського заповідника. Символічно, що інформація про випуск з’явилася в день 37-ї річниці техногенної катастрофи на ЧАЕС.

Про це повідомила пресслужба НБУ.

Монета має назву "Чорнобиль. Відродження. Рись євразійська" та зображає тварину, внесену до Червоної книги України. Відомо, що на території Полісся (пролягає на півночі України в межах Поліської низовини, у басейні річок Прип'ять й середнього Західного Бугу) раніше жили ці хижаки, але внаслідок вилову заради цінного хутра рисі стали рідкістю і навіть перебувають під загрозою зникнення.

Але в Чорнобильській зоні, де на 30-кілометровій території немає людей, розмножуються тварини, які б не вижили в густонаселених регіонах. Нагадаємо, з 26 квітня 2016 року там діє Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник, де вже з’явилися рідкісні червонокнижні представники тваринного світу.

Номінал і вигляд монети

 | Фото: НБУ
 | Фото: НБУ

Монета від НБУ "Чорнобиль. Відродження. Рись євразійська"

Фото: НБУ

Монета від НБУ "Чорнобиль. Відродження. Рись євразійська"

Фото: НБУ

Аверс пам’ятної монети зображає символічне колесо життя, в якому відроджуються тварини. На ньому викарбували лелеку чорного, коня Пржевальського, рись, зубра, лося та бурого ведмедя. Всі ці рідкісні представники фауни змогли збільшити власну популяцію в зоні відчуження та отримали шанс на масове розмноження.

В центрі аверсу – стилізований міжнародний знак "Радіаційна загроза", оповитий листям. Навколо напис "ЧОРНОБИЛЬСЬКИЙ РАДІАЦІЙНО-ЕКОЛОГІЧНИЙ БІОСФЕРНИЙ ЗАПОВІДНИК", CHORNOBYL RADIATION AND ECOLOGICAL BIOSPHERE RESERVE. Реверс зображає рись євразійську на фоні природи, назву виду та потомство.

Відомо, що номінал монети – 5 грн, а загальний тираж – 40 000 шт. (20 000 – окремо монета, 20 000 – у сувенірній упаковці). Купити продукцію можна буде з 1 травня 2023 року в інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ, який досі працює у тестовому режимі. Також реалізацію запустять у банках-дистриб’юторах.

Нагадаємо, нещодавно Нацбанк відновив роботу свого онлайн-магазину, але поки що повноцінно його не запустили. Тестовий режим потрібен для знаходження помилок і збоїв у роботі системи. Як тільки розробники виправлять всі недоліки, магазин нумізматичної продукції запрацює в повну силу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що НБУ пом'якшив деякі валютні обмеження для населення та розповідав, що стане доступно українцям. Також ми повідомляли, що в НБУ знайшли спосіб захистити заощадження українців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.