Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Найгостріші питання мобілізації: все, про що мають знати українці

Не всі знають про те, як насправді влаштована система мобілізації в Україні та де потрібно детальніше розібратися в питаннях

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Мобілізація в Україні триває

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Воєнний стан в Україні триває, а отже – і мобілізація проходить в плановому режимі. На військову службу можуть призвати чоловіків віком від 18 до 60 років, однак є виключення та питання, які турбують багатьох військовозобов’язаних.

Сайт Pro Гроші відповідає на п’ять головних запитань про мобілізацію.

1. Що буде, якщо відмовитися від повістки на роботі?


Роздавати повістки можуть лише уповноваженні особи. Однак вручити такий документ військовозобовʼязаному може й роботодавець. Відбуватися це має у певному порядку.

Якщо роботодавець виконає усі правила щодо оповіщення, то нести відповідальність за дії своїх працівників він не буде.

Тож як має діяти роботодавець:

  • видати наказ (розпорядження) про оповіщення про виклик до ТЦК і СП, довести його до відома під особистий підпис військовозобов’язаних працівників і надіслати копію такого наказу (розпорядження) у триденний строк до ТЦК;
  • вручити повістку про виклик працівникові;
  • забезпечити здійснення контролю за результатами оповіщення та прибуттям працівника до ТЦК і СП.

У випадку, якщо працівник перебуває у відрядженні, відпустці або на лікарняному, роботодавець має письмово сповістити про це ТЦК і СП.

Надалі відповідальність за неявку до ТЦК і СП без поважних причин несе виключно військовозобов’язаний працівник.

2. Що буде, якщо підробити підпис в повістці?


У коментарі сайту Pro Гроші адвокат Ростислав Кравець пояснив, що немає значення, як ви розписалися під час отримання повістки. Тож якщо сам процес був фіксований і його записали на відео, то ви все одно маєте зʼявитися у військкомат.

Тобто у випадку, якщо військовозобовʼязаний підробив підпис, а сам процес не був зафіксований, то притягнути чоловіка до відповідальності за неявку у ТЦК вже неможливо.

3. Чи мають право військкоми заповнювати повістку перед врученням?


В Україні затвердили новий зразок повістки, яка заповнюється та підписується начальником ТЦК. У повістці зазначається номер розпорядження, на підставі якого викликається особа та уповноважується особа на її вручення.

Однак у випадку, якщо повістку заповнили "на коліні" ще й старого зразка, в якій не зазначається номер розпорядження, а також вручає її не уповноважена особа, то повістка вже не може вважатися законною.

Адвокат Роман Сімутін радить у такому випадку не підписувати жодного акту, але обов'язково знімати весь процес. За його словами,, законодавством не встановлено обов’язкове складання акту відмови від отримання повістки.

4. Як можуть покарати чоловіків за спробу виїхати за кордон?


Адвокат Ростислав Кравец раніше пояснював, що відповідальність за таке правопорушення передбачена адміністративним кодексом, тому жодної кримінальної відповідальності за виїзд з країни під час війни понести не можна.

За спробу перетнути держкордон поза межами пункту пропусків або з підробленими документами можна понести таке покарання:

  • штраф у розмірі від 200 до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 3 400 до 8 500 гривень);
  • адміністративний арешт строком до 15 діб.

За повторне правопорушення передбачений штраф у розмірі від 500 до 800 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 8 500 до 13 600 гривень).

Важливо: притягнути чоловіка до відповідальності можуть протягом трьох місяців з моменту правопорушення.

5. Чи можуть засуджених звільнити з-під варти для служби в ЗСУ?


Згідно зі статтею 616 Кримінального процесуального кодексу України, деяких засуджених можуть забрати на службу до ЗСУ. Однак все залежить від злочину, який вчинила людина.

Якщо вас підозрюють або звинувачують у вчиненні кримінального правопорушення, а також обрали вам запобіжний захід (тримання під вартою), то ви можете звернутися до прокурора із заявою про його скасування для подальшого призову на військову службу.

Звільнитися з місця позбавлення волі заради служби не можуть такі категорії підозрюваних та обвинувачених:

  • ті, хто підозрюється у скоєнні злочинів проти основ національної безпеки України;
  • кого обвинувачують в умисному вбивстві, зґвалтуванні, незаконному позбавленні волі чи викраденні людини.

Раніше ми писали про те, чи можуть військові виїхати за кордон під час відпустки. Також ми розповідали, чи можна чоловікам їхати за кордон через навчання.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.