Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: чи мають право військкоми заповнювати повістку перед врученням

Розбиралися, як має відбуватися процедура вручення повістки, хто та за яких обставин повинен заповнювати документ

Фото: ЗСУ, Укрінформ. Колаж: Pro Гроші

У деяких випадках повістка вже не може вважатися законною

Фото: ЗСУ, Укрінформ. Колаж: Pro Гроші

В Україні діє воєнний стан та загальна мобілізація. Проте, повістки не завжди вручають з дотриманням усіх вимог законодавства.

Адвокат Роман Сімутін розповів, чи вважається законною повістка, яку заповнили одразу перед врученням.

Він нагадав, що постановою Кабміну №1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів" затверджено новий зразок повістки, яка заповнюється та підписується начальником ТЦК. У повістці зазначається номер розпорядження, на підставі якого викликається особа та уповноважується особа на її вручення.

"Якщо повістку заповнили "на коліні" ще й старого зразка, в якій не зазначається номер розпорядження, вручає її не уповноважена особа, то ви чомусь все одно повинні отримати повістку, хоча та вручається у спосіб не передбачений законом і поза повноваженнями ТЦК. От скажіть, відчувається десь підступ? Коли ми приходимо до держави, то вона вимагає від нас неухильного дотримання закону", — зазначив Роман Сімутін.

Тож якщо щось з цих пунктів було порушено — повістка вже не може вважатися законною. У такому випадку адвокат порадив не підписувати жодного акту, але обов'язково знімати весь процес. З його слів, законодавством не встановлено обов’язкове складання акту відмови від отримання повістки.

"І останнє рішення суду, яким я скасував ухвалу ТЦК про залучення мого клієнта за ст. 210 КУпАП, тому підтвердження. Суд кілька разів перепитував представника ТЦК, яким документом передбачено складання акту відмови від отримання повістки. У відповідь той перерахував купу законів, згадав ухвалу Кабміну №1487, але посилань на статтю, пункт чи щось інше ми так і не дочекалися", — повідомив він.

Кого можуть мобілізувати цього літа

Ми вже писали про те, що мобілізації підлягають:

  • резервісти;

  • військовозобов'язані;

  • особи із запасу віком від 18 до 60 років;

  • придатні за станом здоров’я;

  • чоловіки віком від 18 до 27 років можуть бути мобілізовані, якщо вже проходили строкову службу або віднесені до служби запасу другої черги.

Призвати можуть такі категорії громадян:

  • військових, які проходили строкову службу;

  • офіцерів запасу, резервістів, інших осіб із досвідом служби;

  • громадян, які не проходили військову службу;

  • обмежено придатних під час воєнного стану.

Раніше ми вже розповідали, яку зарплату отримують лікарі та медсестри у 2023 році. Також ми писали, що робити військовому у разі відмови у проходженні ВЛК.

Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.