Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Найдорожча в Україні земля – де продають "золоті" ділянки

Ринок землі поступово пожвавлюється, але не може наздогнати довоєнні показники

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Ринок землі відновлюється дуже поступово

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

На Львівщині продали найдорожчу земельну ділянку для ведення сільського господарства за 12,76 млн. грн, хоча її площа становить менше гектару. Однак середня ціна за гектар у цій області далеко не найвища.

Про те, де в Україні земля коштує найбільше, розповіли у Львівській ОДА.

Середня ціна за 1 гектар землі у Львівській області становить 61 169 гривень, а от найдорожче клаптик чорнозему коштує у Київській області – в середньому 161 352 гривень.

Майже не відстає від Київщини Івано-Франківська область із середньою вартістю 125 818 грн/га.

Далі місця розподілились так:

  • Запорізька область – 54 318 грн/га;
  • Вінницька область – 49 560 грн/га;
  • Житомирська область – 46 667 грн/га;
  • Чернігівська область – 45 459 грн/га;
  • Полтавська область – 40 317 грн/га.

Якщо порівняти із минулим роком, то ціни на землю були ще вище, наприклад, у Київській області гектар коштував в середньому 445 445 грн, а на Львівщині – понад 100 тис. грн.

У лютому 2022 року середня вартість по країні становила 33 429 грн за 1 гектар, а за результатами травня, коли нарешті знову почали укладатися угоди, ціна зросла до 37,4 тис. грн, а у серпні вже сягнула позначки 43,9 тис. грн.

Скільки угод укладається?

Кількість правочинів постійно зростає, однак ще дуже далека від показників, які були до 24 лютого 2022 року. До початку повномасштабної війни в лютому встигли укласти 12,5 тис. угод купівлі-продажу, а з початку вторгнення навіть у серпні показник становив лише 4,7 тис. і став найбільшим.

Капіталізація ринку також просіла. У грудні 2021 року було укладено угод купівлі-продажу на 936 млн грн, а у серпні цього року ця сума становила всього 74,2 млн грн.

Такий великий розрив утворився при тому, що серпень став піковим місяцем після початку вторгнення, тож до повного відновлення ринку ще дуже далеко.

Раніше ми також писали про пільгову іпотеку на житло під 0-7% і розповідали, що змінюється під час укладання угод про купівлю квартир у новобудовах для інвесторів та девелоперів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.