Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Найдешевший і найдорожчий борщ: скільки коштує та які інгредієнти потрібні

Розповідаємо, скільки доведеться заплатити за різні рецепти приготування борщу

Фото: Pexels, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Як приготувати найдорожчий і найдешевший борщ

Фото: Pexels, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Борщ як традиційна українська страва, яку, до речі, внесли до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО влітку 2022 року, має чимало рецептурних варіацій. Страва може бути пісною та м’ясною, що прямо впливає не тільки на час і важкість приготування, але й на бюджет. Завдяки різноманіттю української кулінарії можна готувати борщ щоразу інакше, обираючи рецепти під смак і доступні фінанси.

Сайт Pro Гроші розповідає про два варіанти приготування борщу – найдешевшого та найдорожчого, кожен з яких сподобається українцям.

Пісний борщ з буряком і капустою

Зрозуміло, що вартість страви збільшує наявність м’яса, яке в Україні продають недешево. Але необов’язково готувати саме такий варіант, адже пісні рецепти не менш смачні, плюс економлять значну частину особистого бюджету. Стандартний процес займає менше часу на приготування та передбачає наявність таких продуктів:

  • капуста – 250 г;
  • картопля – 2 шт. (великі);
  • цибуля – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • буряк червоний – 1 шт.;
  • томатна паста – 2 ст. ложки;
  • соняшникова олія – 3 ст. ложки;
  • кріп – на смак;
  • спеції – на смак.

Розпочніть з підготовки продуктів, попередньо промивши овочі та зелень. Білокачанну капусту наріжте смужками або кубиками, те ж саме зробіть з картоплею, заздалегідь очистивши її від шкірки, та цибулею. Моркву і буряк натріть на терці або ж скористайтеся ножем, якщо не хочете витрачати час. На розігрітій сковороді обсмажте овочі щонайменше 5 хвилин, регулярно помішуючи. Буряк додайте після всіх інгредієнтів, після цього змішайте з томатною пастою. Якщо вона має густу консистенцію, долийте трішки води.

Тушкуйте овочі протягом 15 хвилин, водночас поставивши каструлю з водою на вогонь. Після закипання додайте капусту, через 5 хвилин – картоплю, посоліть на смак. Як тільки овочі підсмажаться до готовності, додайте їх до борщу, доведіть до кипіння та одразу вимкніть плиту, щоб не втратити насичений червоний колір. Накрийте кришкою, а під час подання на стіл прикрасьте зеленню.

Середні ціни на вказані продукти в Україні наступні (згідно з даними Мінфіну): капуста – 13,40 грн/кг, картопля – 10,13 грн/кг, цибуля – 35,42 грн/кг, морква – 25,77 грн/кг, буряк – 12,49 грн/кг, томатна паста – 65,90 грн/400 г, соняшникова олія – 63,12 грн/л, кріп (100 г) – 36,00 грн.

Борщ у житньому хлібі зі свининою

Рецептура цього варіанту відрізняється лише наявністю м’яса, деяких овочів, а також необхідністю окремо приготувати хліб. Звісно, необов’язково витрачати сили на випікання, тому можете купити готовий виріб у пекарні. Український кулінарний блогер Євген Клопотенко детально розповів, як незвично та унікально обіграти подачу борщу. А для його приготування, окрім вищевказаних продуктів, варто запастися такими інгредієнтами:

  • свинячі реберця – 300 г;
  • квасоля – 150 г;
  • баклажан – 150 г;
  • часник – 3 зубчики;
  • лавровий лист – 2 шт.;
  • сметана.

Технологія приготування також не зазнала вагомих змін. Потрібно нарізати всі овочі та поступово обсмажувати на сковорідці до готовності з додаванням томатної пасти. Реберця варто запікати в духовці при температурі 180 градусів протягом 20 хвилин, завчасно їх посоливши та поперчивши. Щоб порізати м'ясо на шматочки, дайте йому охолонути після запікання.

Картоплю разом з реберцями варіть протягом 5 хвилин, опісля додайте смажені овочі та квасолю. Нашинковану капусту та кілька зубчиків часнику опустіть у кип’яток майже наприкінці. Подавати страву необхідно всередині хліба, вийнявши м’яку частину вибору.

Середня вартість додаткових товарів в магазинах така: ребра – 167,21 грн/кг, квасоля – 48,50 грн/банка, баклажан – 179,80 грн/кг, часник – 115,45 грн/кг, сметана – 39,51 грн/400 г.

Раніше сайт Pro Гроші порівнював ціни на продукти для борщу у Форі, Сільпо й АТБ. Також ми повідомляли, як відключення світла вплинули на вартість овочів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.