Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Найбільш обговорювані теми тижня: обшуки в Фірташа, статки Ґейтса та радісна новина для аграріїв

Розповідаємо, про які економічні теми тижня, що минає, чули та говорили всі – як у нашій країні, так і в світі

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Попри негативні економічні тенденції в США, Білл Ґейтс не полишає рейтингу одного із найбагатших у світі. Щодо скандального українського олігарха Дмитра Фірташа, то йому "пощастило" значно менше – йому вручили підозру та провели низку обшуків.

Сайт Pro Гроші згадує, якими були найбільш обговорювані економічні події тижня, що минає, з 15 по 21 травня.

Багатьом було цікаво, чим ще володіє Білл Ґейтс, окрім Microsoft

Засновник корпорації компʼютерних технологій Microsoft Білл Ґейтс є одним з найбагатіших людей світу. Він займає 6 місце у списку Forbes. Статки Білла Ґейтса складають 104 мільярди доларів, частину з яких він активно жертвує на благодійність.

З 2002 року Ґейтсу належать акції компанії з утилізації відходів Republic Services, яка працює у 14 штатах США та має 71 центр переробки. У мільярдера – 35% акцій компанії, за даними її звітності.

У липні 2022-го Ґейтс пожертвував акції виробника фермерського обладнання Deere & Co. на майже $1,3 млрд фонду Bill & Melinda Gates Foundation. Мільярдер перевів близько 5 млн акцій компанії Мелінді Френч Ґейтс двома транзакціями в межах умов про розлучення. Йому все ще належить 6,5% акцій цієї 180-річної компанії.

Ґейтсу належить майже 11% акцій всесвітньо відомого бренду санітарно-гігієнічних технологій – компанії Ecolab. Вперше Ґейтс став акціонером компанії із понад 5% акцій у 2011-му, і це ще далеко не все...

Із повним переліком статків найбагатшої людини світу можна ознайомитися за посиланням.

Олігарха Фірташа підозрюють у "відмиванні коштів"

Проросійському олігарху Дмитру Фірташу нарешті повідомили про підозру. Крім того, у топменеджерів фірм, якими він керує, провели обшуки з метою знайти докази махінацій з незаконним виведенням коштів.

Відомо, що Дмитру Фірташу вручили підозру щодо неправомірного привласнення коштів. Олігарх і його співучасники брали участь у незаконній схемі, відповідно до якої підконтрольні Фірташу структури закуповували блакитне паливо у його ж компанії та отримували 30% від обсягів.

Таким чином сформувався штучний дефіцит, який покривали коштом державного газу. Гроші привласнював сам бізнесмен, а схема діяла близько семи років. За цей час вдалося заволодіти сумою в розмірі 18 млрд гривень, що завдало серйозного удару державному бюджету України.

Цього тижня аграрії раділи продовженню зернової угоди

Радісною звісткою для України, про яку, мабуть, вже всі чули цього тижня, стало продовження строків експорту українського зерна Чорним морем ще як мінімум на два місяці. Отже, український фермер буде сіятися і зможе отримати від свого врожаю дохід. Про це повідомив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган.

"Завдяки зусиллям нашої країни, підтримці наших російських друзів та внеску наших українських друзів, було ухвалено рішення про продовження угоди про Чорноморський зерновий коридор ще на 2 місяці", - зазначив турецький лідер.

Він також запевнив, що його країна продовжить зусилля щодо виконання всіх положень "зернової угоди", виконуючи всі її умови.

Раніше сайт Pro Гроші писав також про найважливіші економічні новини тижня, що незабаром залишиться у минулому. Також ми повідомляли про три сфери бізнесу, які вже нікому не цікаві.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.