Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Не тільки Microsoft: чим ще володіє один з найбагатіших людей світу Білл Ґейтс

Розповідаємо, з чого складається статок засновника корпорації компʼютерних технологій

Фото: Facebook/Bill Gates, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Білл Ґейтс, окрім корпорації Microsoft, володіє ще акціями багатьох компаній та підприємств

Фото: Facebook/Bill Gates, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Засновник корпорації компʼютерних технологій Microsoft Білл Ґейтс є одним з найбагатіших людей світу. Він займає 6 місце у списку Forbes. Статки Білла Ґейтса складають 104 мільярди доларів, частину з яких він активно жертвує на благодійність.

Про те, чим володіє засновник Microsoft, розповідає видання Forbes.

Як Білл Ґейтс потрапив до списку найбагатіших людей світу?

У 1975 році Білл Ґейтс разом зі шкільним другом Полом Алленом заснував компанію Microsoft, яка стала публічною вже у 1986 році. Ця корпорація компʼютерних технологій повністю змінила світ персональних комп'ютерів.

Вже через рік, у 1987-му, Білл Ґейтс вперше потрапив до списку мільярдерів Forbes, його визнавали найбагатшою людиною світу протягом багатьох років. Проте, через благодійну діяльність, на яку у 2018 році він пожертвував 55 млрд дол., засновник Amazon Джефф Безос посунув Білла Ґейтса з першого місця списку.

Чим володіє засновник Microsoft?

  • Інвестиції – 30,5 млрд дол.

Більша частина статків Білла Ґейтса інвестована в активи, про яких немає публічної інформації. Компанія Cascade Asset Management інвестує кошти у різноманітні активи у різних країнах світу із думкою про довгострокову перспективу.

  • Microsoft – 25,6 млрд дол.

У 2020 році, коли Білл Ґейтс залишив раду Microsoft, у нього було 1,3% акцій компанії. Проте, наприкінці 2022 року в інтерв'ю Forbes засновник компанії зазначив, що все ще володіє досить великою кількістю акцій.

  • Republic Services – 14 млрд дол.

Йдеться про 35% акцій компанії з утилізації відходів, які належать Біллу Ґейтсу з 2002 року. Ця компанія працює у 14 штатах США та має 71 центр перероблення.

  • Deere & Co. – 7,8 млрд дол.

Засновнику корпорації компʼютерних технологій належать 6,5% акцій виробника фермерського обладнання Deere & Co., навіть попри те, що у 2022 році він пожертвував фонду Bill & Melinda Gates Foundation акцій на майже 1,3 млрд дол.

  • Готелі мережі Four Seasons – 6,6 млрд дол.

Після того, як у 2021 році Cascade Asset Management оголосила, що купує мажоритарну частку компанії, яка управляє готелями Four Seasons, принц Саудівської Аравії Аль-Валід бін Талал продав половину своїх акцій у цій мережі. Таким чином частка Білла Ґейтса у Four Seasons збільшилася до 71,25%.

  • Ecolab – 4,9 млрд дол.

Йдеться про 11% акцій всесвітньо відомого бренду санітарно-гігієнічних технологій, які належать Біллу Ґейтсу. Вперше він став власником акцій цієї компанії у 2011 році.

  • Givaudan S.A. – 3,1 млрд дол.

Засновник Microsoft володіє акціями швейцарського виробника харчових ароматизаторів та парфумерних композицій Givaudan принаймні з 2011 року.

  • Waste Management – 2,5 млрд дол.

Власником акцій г'юстонської сміттєпереробної компанії Білл Ґейтс став у 2011 році та наразі має 4% акцій.

  • Berkshire Hathaway – 2 млрд дол.

Біллу Ґейтсу належать 4 050 акцій класу "А" американської холдингової компанії Berkshire Hathaway.

  • AutoNation – 1,4 млрд дол.

Засновник компанії Microsoft зменшив свою частку у флоридському автодилері AutoNation. Наразі у нього залишається ще 15% акцій цього підприємства.

  • Латифундист – 1,2 млрд дол.

Білл Ґейтс володіє 97 933 га землі у 18 штатах США. На деяких його землях вирощують кукурудзу, сою та рис для подальшого продажу.

  • Canadian National Railway – 1,1 млрд дол.

Через те, що Білл Ґейтс активно продавав акції канадської залізниці, його частка у компанії зменшилася до 1,4%.

Якими ще активами володіє Білл Ґейтс?

  • Швейцарська хімічна компанія Sika AG – 1,1 млрд дол.
  • Мексиканська компанія Fomento Economico Mexicano, яка володіє 47% Coca-Cola Femsa – 960 млн дол.
  • Голландський бренд Heineken Holding NV – 580 млн дол.
  • Нерухомість – 300 млн дол.
  • Компанія, що використовує клітини для біологічного виробництва нових ліків, харчових інгредієнтів та хімічних речовин Ginkgo Bioworks – 240 млн дол.
  • Міннесотський постачальник електроенергії OtterTail – 170 млн дол.

Раніше ми розповідали, на яких машинах їздять українські топблогери та скільки вони коштують. Також ми писали про три сфери бізнесу, які вже нікому не цікаві.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.