Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Настає час прощатися: який документ більше не знадобиться деяким українцям

В Україні запланували ще одну реформу, яка торкнеться громадян, які планують виходити на пенсію

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні паперові пенсійні посвідчення планують замінити на електронні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Діджиталізація країни триває і незабаром українцям вже не знадобляться знайомі багатьом паперові пенсійні посвідчення. Усе тому, що їх замінять електронними.

Відповідний проєкт постанови Пенсійного фонду з'явився на сайті Федерації профспілок України.

У документі зазначається, що громадянин перед виходом на пенсію, зможе відмовитися від паперового пенсійного посвідчення. Натомість для нього створять електронний документ.

Е-пенсійне посвідчення генеруватиметься на порталі Дія за допомогою мобільного додатку. Він матиме таку ж юридичну силу та строк дії, як і паперовий документ.

Якими будуть пенсії у 2024 році

У держбюджеті на наступний рік передбачається, що прожитковий мінімум для українців, які втратили працездатність, становитиме 2 361 гривні. Саме розмір прожиткового мінімуму впливає на розмір мінімальної пенсії.

Разом з тим у перший день весни 2024 року в Україні має стартувати масштабна індексація усіх видів пенсії, і відбуватиметься вона за новими правилами: з'являться бали та коефіцієнти, завдяки яким громадяни з рівними умовами виходу на пенсію отримувати однакову пенсію й індексацію

Як пояснив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, після індексації розмір середньої пенсії зросте до 6 тисяч гривень. Станом на зараз 5 311 гривень. При цьому з початку року середня пенсія в Україні збільшилась на 20%, а саме на 874 гривні.

Кому з пенсіонерів надають стипендію у п'ять тисяч гривень

Цю виплату передбачили для деяких категорій осіб. Наприклад:

  • для громадян, яким вже виповнилося 60 років та які проживають і зареєстровані в Києві;
  • для спортсменів, які посіли 1-6 місця на Олімпійських, Паралімпійських та Дефлімпійських іграх та чемпіонів, призерів спортивних змагань міжнародного, всеукраїнського рівня; тренерам, які були залучені у сферу фізичної культури та спорту не менше 30 років;
  • для спеціалістів сфери фізичної культури та спорту – за активну діяльність у сфері фізичної культури та спорту не менше 30 років за вагомий внесок у розвиток сфери.

Зазначимо, що відповідну стипендію заснували у Києві у 2023 році.

Як отримати соціальну пенсію

Це фінансова підтримка для людей, які вже досягли пенсійного віку, але пенсійні виплати їм не передбачені через брак трудового стажу. Соціальну пенсію можна оформити у 65 років в органах соціального захисту населення за місцем прописки або за адресою фактичного проживання пенсіонера.

Також варто зібрати наступні документи:

  • паспорт, а також індивідуальний податковий номер;
  • довідка про наявний страховий стаж (видається у Пенсійному фонді на запит пенсіонера – протягом 5 робочих днів);
  • декларація про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї за останні пів року, що передують місяцю звернення за призначенням допомоги.

Раніше ми писали про зміни, які відбудуться для пенсіонерів восени цього року. Також ми розповідали, хто в Україні може втратити право на оформлення пенсії.

Більше про соціальні виплати в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.