Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

НАБУ оголосило підозру Коболєву – в чому звинуватили ексголову Нафтогазу

Коболєву інкримінують вчинення злочину, передбаченого статтею 191 Кримінального кодексу

Колаж: Pro Гроші

Коболева підозрюють у зловживанні службовим становищем

Колаж: Pro Гроші

Колишньому главі НАК "Нафтогаз України" Андрію Коболєву оголосили підозру.

Про це повідомили у пресслужбі Національного антикорупційного бюро (НАБУ).

Його підозрюють в тому, що, зловживаючи своїм службовим становищем, він забезпечив собі виплату надвисоких премій.

Які премії отримував Коболєв

За даними слідства, керівник Нафтогазу, який очолював компанію у 2014-2021 роках, в травні 2018 року всупереч вимогам законодавства видав наказ про преміювання працівників компанії, на підставі якого йому виплатили майже 261 млн гривень (еквівалент 10 млн доларів) за екстраординарні досягнення. Йдеться про позитивне рішення у справі щодо контракту купівлі-продажу природного газу у 2009-2019 рр.

В НАБУ пояснили, що ця сума суттєво перевищувала нормативно визначені розміри таких виплат (37,48 млн гривень). До того ж за ті самі досягнення екскерівникові компанії виплатили премію й у 2017 році у 12,49 млн гривень.

Загалом упродовж 2018 року підозрюваному, як вважає слідство, незаконно виплатили коштом компанії понад 229,25 млн гривень (різниця між фактично виплаченою премією і максимально допустимим її розміром).

У НАБУ також повідомили, що під час розслідування антикорупційні органи стикнулися з перешкодами з боку колишнього керівництва Нафтогазу, яке скерувало документи стосовно виплати премій голові правління держкомпанії до іноземних юридичних радників, які відмовлялися за запитом Національного бюро про міжнародну правову допомогу їх видати.

"Однак, після одержання інформації щодо повернення у 2022 році цих документів у розпорядження компанії, детективи НАБУ їх вилучили, що допомогло надати належну правову оцінку діям колишнього керівника компанії", – зазначили в НАБУ.

Яке покарання загрожує Коболєву

Ексголові Нафтогазу інкриміновано вчинення злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України.

Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Раніше ми писали, що восени 2022 року змінили главу Нафтогазу. Також ми пояснювали, чому відбулись перестановки у керівництві Нафтогазу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.