Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На які виплати мають право дружини військовослужбовців в Україні

З'ясовували, скільки платять родичам військового, який загинув на війні або потрапив до ворожого полону

Фото: УНІАН, Сухопутні війська України. Колаж: Pro Гроші

Родини військових мають право на допомогу від держави

Фото: УНІАН, Сухопутні війська України. Колаж: Pro Гроші

Родини військовослужбовців, які перебувають у ворожому полоні або вважаються зниклими безвісти, мають право на отримання допомоги від держави.

Про це йдеться в законі України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

Хто має право на отримання допомоги

На отримання допомоги від держави в першу чергу має право дружина або чоловік військовослужбовця.

У разі відсутності у військовослужбовця дружини/чоловіка:

  • повнолітні діти, які проживають разом з нею (ним);
  • законні представники (опікуни, піклувальники) чи усиновлювачі неповнолітніх дітей (особи з інвалідністю з дитинства — незалежно від їх віку);
  • особи, які перебувають на утриманні військовослужбовців, або батьки військовослужбовців рівними частками, якщо військовослужбовці не перебувають у шлюбі та не мають дітей.

У законодавстві йдеться, що в разі письмової відмови однієї з осіб від виплати грошового забезпечення її частка рівномірно розподіляється між іншими особами, які мають право на його одержання.

Виплати військовим, які загинули на фронті

Родичам військових, які загинули на війні з російськими окупаційними військами, виплачуватимуть одноразову грошову допомогу у розмірі 15 мільйонів гривень. Її розділять рівними частками на всіх одержувачів.

Допомогу і компенсацію матеріальних витрат також надають сім'ям загиблих військовослужбовців на проведення похорону.

Військовий перебуває в полоні — які виплати

Щомісячне грошове забезпечення отримують сім'ї тих військових, яких захопили в полон чи які пропали безвісти. Закон не поширюється на сім'ї тих, хто здався у полон добровільно.

Гроші виплачуватимуть до тих пір, поки не будуть повністю з’ясовані обставини захоплення військовослужбовців у полон або заручники, або визнання їх у встановленому законом порядку безвісно відсутніми чи померлими. У всіх випадках виплата грошового забезпечення здійснюється не більше ніж до дня виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини.

Знижки для родин військового

Члени сімей військовослужбовців мають право оплачувати лише 50% вартості медичного обслуговування у закладах охорони здоров'я ЗСУ. Також доступне пільгове санаторно-курортне лікування. 50% знижка надається й на оплату житла і комунальних послуг.

Які доплати отримують військові?

Військові, які перебувають на лінії фронту та беруть участь у бойових діях, можуть розраховувати на доплату у розмірі 100 000 гривень.

Якщо особа виконує бойове завдання у складі військового органу управління, то вона отримає додатково 50 000 гривень. У такому разі Генштаб та головнокомандувач ЗСУ вирішуватимуть, де саме знаходиться територія, на якій виконується таке завдання.

Доплату у розмірі 30 000 гривень отримуватимуть військові, які виконують завдання в районах бойових дій, але не беруть участі в боях. А також військові, які перебувають на бойовому чергуванні та відбивають повітряні атаки ворога, незалежно від району виконання завдання.

Раніше ми розповідали, кому з військових збережуть зарплату після призову до війська. Також ми писали, як родичам зниклого безвісти військового отримувати його зарплату. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.