Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Загибель військового на фронті – як зміниться порядок виплати допомоги

Нардепи пропонують розширити коло членів родини військовослужбовця, які мають право на отримання допомоги у разі його загибелі

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Які зміни хочуть внести нардепи

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У Раді пропонують внести зміни до порядку виплати одноразової грошової допомоги членам сімей загиблих військовослужбовців.

Відповідний законопроєкт "Про внесення змін до статті 16-1 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" щодо визначення кола осіб, які відносяться до членів сім’ї загиблого для отримання одноразової грошової допомоги" був зареєстрований в парламенті 24 квітня.

Що пропонують народні обранці

Документ пропонує розширити коло членів родини військовослужбовця, військовозобов’язаного або резервіста, які мають право на отримання одноразової грошової допомоги у разі його загибелі (смерті). А саме – надавати ОГД його членам сім’ї, батькам та утриманцям.

При цьому членів сім’ї та батьків загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов’язаного або резервіста пропонують визначати згідно з Сімейним кодексом України, а утриманців – відповідно до закону "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".

У пояснювальній записці до законопроєкту його автори нагадують про те, що раніше зазначені категорії осіб мали право на ОГД, проте їх позбавили його 25 серпня 2022 року – коли набули чинності зміни до статті 16-1 закону "Про соціальний і правовий статус військовослужбовців та членів їх сімей".

Встановлено чіткий перелік отримувачів:

  • чоловік (дружина) загиблого/ої;
  • його/її батьки;
  • їхні неповнолітні діти та утриманці.

Тож для того, щоб повернути соціальну справедливість, депутати пропонують викласти статтю 16-1 закону "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" у редакції, що діяла до внесення змін, визначивши коло осіб, які відносяться до членів сім’ї загиблого для отримання ОГД, як у попередній редакції статті та як визначено Сімейним кодексом України.

У разі схвалення даного закону він набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Як встановити факт смерті

Раніше ми писали про те, щоб мати право на соціальні виплати, сперту треба офіційно встановити факт смерті військовослужбовця. Для цього родичі повинні надати копії наступних підтверджувальних документів:

  • свідоцтва про народження загиблого;
  • паспорта громадянина України;
  • військового квитка або приписного свідоцтва;
  • акту про загибель;
  • довідки про відсутність у військового нащадків;
  • рішення суду про визнання особи безвісти зниклою або про встановлення факту смерті;
  • свідоцтва про смерть.

Лише за наявності вказаних документів можна звертатися до військової частини та подавати заяву на отримання фінансової допомоги від держави.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, чи випустять за кордон знятих з військового обліку українців. Також ми повідомляли, як вилучають автомобільний транспорт для ЗСУ та чи можлива компенсація за знищену машину.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.