Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На українців чекають неприємні штрафи: яку рослину краще не зривати навіть на власному городі

Корисна весняна зелень, з якої виготовляють салати, вже з'явилася на ринках. Але за зрив та продаж популярної рослини украінцям загрожують чималі штрафи

Фото: УНІАН, Google. Колаж: Pro Гроші

За зривання якої рослини можуть оштрафувати українців

Фото: УНІАН, Google. Колаж: Pro Гроші

З настанням весни та приходом тепла усе більше оживає природа. З'являються не тільки квіти, а й перша вітамінна зелень, наприклад, черемша, яку можна знайти у тінистих лісах або вздовж річок і водойм. Але варто пам'ятати, що за зривання чи продаж цієї рослини українцям загрожують чималі штрафи. Усе тому, що ця рослина перебуває у Червоній книзі.

Про це попередив начальник відділу державного екологічного контролю природно-заповідного фонду лісів та рослинного світу Держекоінспекції у Львівській області Богдан Катюбін.

За його словами, розмір штрафів коливається від 1 700 до 3 650 гривень. При цьому штраф доведеться сплатити навіть тоді, якщо зірвати цю рослину на своєму ж городі.

"У законі немає винятків: де б ти її не виростив, продавати не можна. Росте на городі – нехай росте, а зривати та продавати не можна. Штраф буде такий самий, як і за лісову", – розповів фахівець.

Штрафи

Як пояснив Богдан Катюбін, якщо контролюючі органи затримають людину в лісі під час зривання черемші, тоді їй загрожує штраф від 510 до 850 грн. До того ж додатково доведеться сплачувати по 62 грн за кожну цибулину.

Саме за продаж червонокнижної рослини загрожує штраф від 1 700 до 3 650 грн.

Як карають за спалення сухої трави та листя

Спалювати траву небажано тому, що під час горіння рослинні залишки змішуються з димом, який виділяється, а у повітря вивільняється отруйна суміш. До її складу входять:

  • пил;
  • оксиди азоту;
  • чадний газ;
  • важкі метали;
  • бензопірен (може викликати у людини онкологію).

До того ж земляний покрив, на якому палять траву, відновлюється аж через 5-6 років.

Однак багато українців, особливо в селах, нехтують забороною та продовжують спалювати сухе листя і траву. Тому з порушниками борються штрафами.

Так, згідно з законом, за спалення сухостою, трави, листя та сміття передбачено штраф у розмірі від 3 060 до 6 120 грн.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, що в Україні можуть запровадити штрафи для мешканців сіл та власників дачних ділянок за буріння свердловини для видобутку підземних вод. Ще ми писали, яких ФОПів в Україні перевіряють найчастіше.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.