Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На тлі дефіциту електроенергії. Голова НБУ дав інфляційний прогноз

В НБУ прогнозують погіршення економічної активності через розвиток будь-якого сценарію енерготерору з боку РФ

Фото: Unsplash, УНІАН, ДСНС. Колаж: Pro Гроші

Росія вже пошкодила 40% енергетичної інфраструктури

Фото: Unsplash, УНІАН, ДСНС. Колаж: Pro Гроші

Дефіцит електроенергії, спричинений російськими обстрілами енергооб'єктів, може посилити інфляційний тиск у наступному році на 1-2 відсоткових пункти.

Про це на прес-брифінгу повідомив голова Національного банку України Андрій Пишний.

За його словами, Нацбанк допускає погіршення макропрогнозу через нові обстріли Росією енергоінфраструктури.

Сценарії дефіциту електроенергії

Пишний зазначив, що порівняно з жовтнем, ризик періодичних масованих обстрілів енергетичної інфраструктури посилився. Зараз розглядається кілька сценаріїв:

  1. За першим сценарієм передбачається оперативне відновлення енергетичної інфраструктури і доволі успішний захист повітряного простору та об'єктів енергетичної інфраструктури.

    Голова НБУ зазначає, що за їхніми розрахунками дефіцит електроенергії за цим сценарієм не має перевищувати 25%. Саме цей сценарій розглядається як базовий при прогнозуванні можливих варіантів та плану дій.
  2. Другий сценарій передбачає більш глибоке ураження критичної інфраструктури та повільніше відновлення. Власне це те, що спостерігалося внаслідок атаки 23 листопада.
  3. І третій сценарій – масштабні перебої в енергосистемі. Цей варіант Нацбанк розглядає як найменш імовірний.

"За нашими оцінками, дефіцит електроенергії посилить інфляційний тиск на 1-2 відсоткових пункти у 2023 році. Це залежатиме від того сценарію, за яким розвиватимуться події", – наголосив Пишний.

Як працюватимуть банки в разі блекауту

Комерційні банки України готуються до блекаутів тривалістю до 5-10 діб, при цьому лише незначна кількість відділень можуть припинити роботу.

За словами голови Правління Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК" (COMINBANK) Тетяни Путінцевої, на час блекаутів скорочення роботи комерційних банків не очікується. Так, посилаючись на дані аналітиків, вона зазначила, що більшість відділень комерційних банків працюватиме у найбільших містах, таких як Київ, Львів, Одеса, Харків, Дніпро.

Попри можливі тривалі блекаути, "консервації" роботи банків не станеться. Лише незначна кількість відділень може тимчасово припинити свою роботу. Але це залежатиме насамперед від розгалуженості банківської системи в тому чи іншому місті, розташування відділень, щоденної кількості клієнтів та ін. Якщо матиме місце оптимізація роботи комерційних банків у найбільших містах, то вона буде вибірковою. І після стабілізації з енергопостачанням, їх робота якомога швидше поновиться.
Тетяна Путінцева

Тетяна Путінцева

Голова Правління Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК"

Путінцева переконана, що банківська система України витримає нові виклики війни.

Вона також нагадала, як банки повинні обслуговувати клієнтів на випадок блекауту. Зокрема, українцям будуть доступні такі послуги:

  • автоматична пролонгація платіжних карток мінімум на 3 місяці, термін дії яких спливає в листопаді-грудні;
  • надання безоплатного доступу до Wi-Fi відвідувачам чергових відділень;
  • можливість тимчасового скасування комісій за зняття коштів у чергових відділеннях банку.

Раніше сайт Pro Гроші писав про збільшеня тарифів за електроенергію. Також ми розповідали, що ускладнює відновлення електропостачання.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.