Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На ринку землі небувалий ажіотаж: які ділянки можна продати інвесторам

Розповідаємо, які зміни відбуваються на ринку землі ще до офіційного початку реформи та чого очікувати у 2024 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Які зміни відбуваються на ринку землі вже зараз

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

На ринку землі спостерігається значний рівень попиту на ділянки сільськогосподарського призначення. Очікується, що до 2024 року активи можуть подорожчати на 70%, тому інвестори вже зараз намагаються придбати якомога більше угідь.

Про це розповів голова Асоціації землевласників України Сергій Кулєшов в інтерв'ю виданню Forbes.ua.

За його словами, попит на сільськогосподарську землю в Україні зростає напередодні відкриття ринку землі для юридичних осіб у 2024 році.

"До війни було два оголошення про продаж землі та одне про купівлю, а тепер на одну заявку на продаж припадає шість заявок з боку покупців", – розповів він.

Де найбільший попит

Найбільше цікавляться гектарами, які розташовані подалі від кордонів з Росією, Білоруссю та фронту.

Рейтинг найпопулярніших регіонів серед інвесторів очолює Полтавська область. Тут за гектар землі просять від 2 тисяч доларів, 000, тоді як минулого року ціни коливалася у межах 1 500 – 1700 дол.

При цьому, як свідчать дані проєкту KupiPai, найдорожчою є сільськогосподарська земля на Черкащині, вартість якої становить понад 100 000 грн за га.

За більш ніж 80 000 грн купували землі у Київській та Хмельницькій областях. Середня ціна 1 га землі у першому кварталі становила 54 500 грн, або 1 416 доларів.

"Велика кількість угод укладається за нормативною грошовою оцінкою землі. Так можна зменшити розмір податків і провести решту угод у готівці. У середньому різниця між ринковою ціною та нормативною грошовою оцінкою – 2-2,5 рази", – розповів керівник проєкту KupiPai від Concorde Capital Володимир Радько.

Що зміниться на ринку землі у 2024 році

Раніше СЕО та засновник компанії "Твоє коло" Андрій Усенко розповідав, що у 2024 році спостерігатиметься значно більший попит та кількість угод після того, як на ринок зайдуть юридичні особи.

"Агрокомпанії зараз не дуже активно купують земельні ділянки, вони чекають до 2024 року. Серед інвесторів спостерігається висока цікавість до українських активів. Загалом ми бачимо можливі дві точки зростання: перемога України у війні та відкриття ринку для юридичних осіб", – каже Андрій Усенко.

На думку експерта, земля сильно не дорожчатиме до 2024 року, але коли на ринку з'явиться великий капітал після другого етапу земельної реформи, попит суттєво перевищуватиме пропозицію, тому ймовірно що ціни змінюватимуться у бік зростання.

Раніше ми розповідали про заборону щодо ринку землі, яку можуть продовжити через війну. Також ми писали, які втрати поніс агросектор внаслідок нападу Росії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.