Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Можна лишитися без всього. Як зберегти майно після розлучення

Разом з експертом розбиралися, як подружжя може поділити майно, аби не залишитися ні з чим

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як зберегти майно після розлучення

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Бувають випадки, коли подружжя свариться та розлучається, тоді виникає питання: "Як тепер ділити майно?". Адже кожен хоче щось зберегти після розлучення.

Про це сайту Pro Гроші розповів голова адвокатського обʼєднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець.

Як зберегти майно після розлучення

За словами експерта, перед одруженням важливо продумати момент розподілу майна. Тому, перед тим як робити такий серйозний крок, бажано укласти шлюбний договір, в якому описати все майно, яке може бути придбане під час шлюбу. Також можна укласти договір про розподіл майна.

Тобто, якщо ви у шлюбі разом щось придбали, то можна укласти договір про розподіл майна, де визначити правовий стан всього цього майна. Саме таким чином можна регулювати питання пов'язані з розподілом майна у разі розлучення.
Ростислав Кравець

Ростислав Кравець

Голова профспілки "Українська незалежна фундація юристів", голова АТ "Кравець і партнери"

Експерт зазначив, що ділити можна будь-яке майно, яке було придбано у шлюбі, якщо звісно хтось із них не доведе, що воно було придбано до шлюбу. Виключенням є особисті речі, перелік яких затверджено Сімейним кодексом України. Наприклад, державні премії, нагороди, заповідане майно, яке було приватизоване.

Наприклад, батьки когось із подружжя подарували гроші на покупку квартири. Чоловік з дружиною придбали житло перебуваючи у шлюбі. У такому разі у суді потрібно доводити той факт, що ця квартира була придбана не за спільні гроші подружжя, – каже Кравець.

Як відбувається розподіл майна за наявності дітей

Теоретично суд може враховувати потреби когось із подружжя, а саме того, з ким залишаються діти та виділити більшу частину майна.

Але друга особа не позбавляється батьківських прав та обов'язків з утримання дітей, тому таких випадків на своїй судовій практиці я ще не зустрічав. Проте так, це цілком можливо, – зазначив експерт.

Чим відрізняється розподіл майна в офіційному та цивільному шлюбі

Для того, щоб здійснити розподіл майна у цивільному шлюбі, потрібно встановити юридичний факт проживання однією сім'єю. Лише тоді можна вважати майно, яке придбано у такому шлюбі, спільним. У разі, якщо суд не встановить цей юридичний факт, поділити майно особи не зможуть.

Раніше ми розповідали, навіщо потрібен шлюбний договір. Також ми писали, що можна включати до шлюбних договорів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.