Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Монетна лихоманка: яку копійку колекціонери готові купити за 15 тис. грн (фото)

Кілька сотень доларів пропонують колекціонери за монету номіналом 1 копійка

Фото: НБУ (Flickr). Колаж: Pro Гроші

За яку монету пропонують 15 тисяч гривень на аукціоні

Фото: НБУ (Flickr). Колаж: Pro Гроші

Нерідко на онлайн-аукціонах зустрічаються лоти, що притягують увагу нумізматів – колекціонерів унікальних, рідкісних, цінних монет. За українські копійки також змагаються, пропонуючи все вищу ціну, яка подекуди може доходити до тисячі доларів і більше.

Один з таких лотів виставили на продаж на сайті Violity.

Користувач, зареєстрований під ніком Rusnak, пропонує охочим придбати монету номіналом 1 копійка 1992 року виготовлення. Її різновид – 1.35АА, матеріал – нержавіюча сталь, зовнішній вигляд, зі слів власника, відмінний. Реставрація не проводилася, дефектів немає. Аукціон триває до 5 березня, а розпочався 20 лютого. Станом на 1 березня 39 учасників зробили ставки та підняли вартість майже до 500 доларів, або 15 666 грн.

Чим особлива монета? По-перше, роком виготовлення. Більшість цінних копійок в Україні належать до цього періоду випуску, адже саме в 1992 році найбільше змінювали дизайн, експериментували з пуансонами й матрицями іноземного походження, компонували інструменти для карбування тощо. Ці чинники призвели до появи різновидів, які не ввели в обіг, але які збереглися до цього часу.

Більшість однокопійчаних монет не цікавлять нумізматів, бо карбувалися великими тиражами та перебувають в обігу у вільному доступі. Але кілька різновидів можна продати дорого: АА (з дрібними ягодами та тонким шрифтом) та АЕ (з великими ягодами й товстим шрифтом). Саме перший варіант намагається продати власник вказаного лоту. Якщо подивитися на аверс і реверс, можна помітити особливі відмінності: верхівка листя біля герба не заокруглена, а східчаста, плюс біля знаку номіналу викарбувані маленькі ягоди.

Частіше зустрічається дешевша копійка 1.35АЕ з великими ягодами. Її вартість не перевищує 30-50 грн. Щоб не сплутати штамп з цінним різновидом, варто придивитися до гравіювання зерен. Детально про це йдеться в ілюстрованому каталозі "Стандартні монети України 1992-2014", який видали у 2015 році.

Поновлення роботи онлайн-магазину НБУ

Нумізматичну продукцію, випущену Національним банком України, з 22 лютого можна придбати у повторно відкритому онлайн-магазині. Поки що сайт працює в тестовому режимі, аби фахівці змогли слідкувати за оптимальністю функціонала, вимірювати реальні навантаження, шукати проблемні місця та аналізувати причини потенційних збоїв.

По завершенню тестового місяця роботу ресурсу налаштують на коректний лад, тож клієнти зможуть купити пам’ятні монети й іншу сувенірну продукцію від НБУ. З часом асортимент планують доповнювати та розширювати періодичними новими випусками нумізматичних товарів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що 10 копійок продають за "ціною золота", та розповідав, як виглядає монета за 17 тисяч грн. Також ми повідомляли, яку особливість купюри 500 грн оцінюють так дорого – у 25 000 грн.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.