Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

10 копійок за "ціною золота": як виглядає монета, яку продають за 17 тисяч грн

Монета приваблює колекціонерів незвичним гладким гуртом без насічок

Фото: Violity, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Копійка за 17 тисяч гривень на аукціоні

Фото: Violity, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

В Україні продають монету номіналом 10 копійок 1992 року випуску. Станом на 17 лютого за неї пропонують 17 тисяч гривень, тобто 470 доларів.

Лот виставили на продаж на аукціоні Violity.

Користувач, зареєстрований під ніком Sergio995, не встановлював фіксовану вартість копійки. Але зацікавлені покупці ще за п’ять днів до закінчення аукціону зробили 52 ставки, піднявши вартість до 17 тисяч. Монета унікальна своїми роком виготовлення та зовнішнім виглядом. Відомо, що матеріал, який використали при виробництві, – латунь. На фото видно, що лот перебуває у відмінному стані. Власник уточнив, що реставрація не проводилась.

10-копійчана монета має рідкісний штам – 3.31ЖАг, який впливає на вартість та робить її найдорожчою серед усіх інших різновидів. Відомо, що у 2020 році таку ж копійку на аукціоні продали за 16 тисяч гривень. Рекорд може побити представлений екземпляр, адже до закінчення продажу залишається трохи менше ніж тиждень. За цей час колекціонери та поціновувачі рідкісних монет можуть підняти ціну ще більше.

Які особливості різновиду

Копійка відрізняється кількома особливостями зовнішнього вигляду. По-перше, вона має гладкий гурт без насічок, що нестандартно для українських грошей. По-друге, на аверсі зображено товстий округлий середній зуб тризуба. По-третє, реверс має ягоди у гронах № 1, 2, 5, 6, 7, 8, які злиплися між собою.

10 копійок 1992 р. (різновид 3.31ЖАг)
10 копійок 1992 р. (різновид 3.31ЖАг)
Фото: Монети-ягідки

Така кількість браку пояснюється роком виготовлення та місцем карбування. Відомо, що 10 копійок 1992 року карбували на Луганському верстатобудівному заводі під час налагодження пресів. Тоді матриці не мали рифлення, тож весь тираж виявився без насічок на гурті. Через це екземпляри вважалися напівфабрикатами й не могли потрапити в обіг. Більшу частину тиражу керівництво цеху відправило на перетоплювання, хоча деякі монети все-таки збереглися.

Їх дуже важко знайти в обігу, але інколи цінні лоти виставляють на онлайн-аукціонах. Як тільки з’являється інформація про продаж, нумізмати поспішають позмагатися за рідкісну річ.

Великі гроші пропонують не лише за монети

В Україні цінними вважаються не тільки копійки з браком. Подекуди на сайтах публікують оголошення про паперові гроші з цікавою "родзинкою". Наприклад, унікальним номером. На аукціоні продавали 500 грн 2015 року випуску з номером ХВ 6666666 за 25 000 грн (близько 700 доларів). Причому вартість знову не фіксована, тобто учасники аукціону могли збільшувати ціну.

За словами продавця, банкнота в ідеальному стані та ніколи не реставрувалася. Дефекти, судячи з фото, відсутні. Втім спостережливі користувачі сайту помітили незначну лінію згину, що свідчить про перебування в обігу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як українцям пропонують зберегти пам'ять про оборону Азовсталі. Також ми повідомляли, як виглядає копійка, яку продають за 60 000 грн.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.