Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: хто може розраховувати на альтернативну (невійськову) службу

Розповідаємо, хто з військовозобов'язаних чоловіків має право не йти на передову

Фото: Міністерство оборони України. Колаж: Pro Гроші

В Україні продовжили загальну мобілізацію принаймні до 19 лютого 2023 року

Фото: Міністерство оборони України. Колаж: Pro Гроші

В Україні продовжується воєнний стан та загальна мобілізація. Відповідно, усіх військовозобов'язаних чоловіків віком від 19 до 60 років можуть призвати на службу.

Однак в Україні є чоловіки, чиї релігійні переконання не дозволяють брати до рук зброю.

Конституція України передбачає свободу віросповідання та гарантує повагу до релігії.

"Кожен має право на свободу світогляду і віросповідання. Це право включає свободу сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої, безперешкодно відправляти одноособово чи колективно релігійні культи й ритуальні обряди, вести релігійну діяльність", – йдеться у документі.

Проте в Конституції також йдеться про те, що ніхто не може бути увільнений від своїх обов'язків перед державою або відмовитися від виконання законів за мотивами релігійних переконань.

У разі, якщо виконання військового обов'язку суперечить релігійним переконанням громадянина, виконання цього обов'язку має бути замінене альтернативною (невійськовою) службою.

Згідно з Законом про військову службу та військовий обов’язок, громадяни України мають право на заміну виконання військового обов’язку альтернативною (невійськовою) службою.

Розповідаємо, що таке альтернативна (невійськова) служба.

Альтернативна служба є службою, яка запроваджується замість проходження строкової військової служби та має на меті виконання обов’язку перед суспільством.

Таку службу проходять на підприємствах, в установах, організаціях, діяльність яких пов’язана з:

  • соціальним захистом населення;
  • охороною здоров’я;
  • захистом довкілля;
  • будівництвом;
  • житлово-комунальним та сільським господарством;
  • патронажною службою в організаціях Товариства Червоного Хреста України.

Строк альтернативної служби є більшим за строк строкової у 1,5 раза. Час перебування громадянина на альтернативній службі зараховується до його страхового стажу.

Хто може розраховувати на проходження альтернативної (невійськової) служби

На альтернативну службу направляються громадяни, які підлягають призову на строкову військову службу та особисто заявили про неможливість її проходження як такої, що суперечить їхнім релігійним переконанням.

Релігійні організації, які не допускають використання зброї:

  • Адвентисти-реформісти;
  • Адвентисти сьомого дня;
  • Євангельські християни;
  • Євангельські християни-баптисти;
  • Покутники;
  • Свідки Єгови;
  • Товариство Свідомості Крішни;
  • Харизматичні християнські церкви (та церкви, прирівняні до них згідно із зареєстрованими статутами);
  • Християни віри євангельської (та церкви, прирівняні до них згідно із зареєстрованими статутами);
  • Християни євангельської віри.

Призовникам, які сповідують одну з цих релігій, потрібно документально або іншим чином підтвердили істинність переконань та стосовно яких прийнято відповідні рішення.

Альтернативна служба під час війни

Можливість альтернативної служби існує у мирний час, але строкової служби під час воєнного стану немає, відповідно, замінити військову службу альтернативною під час війни ― не можна.

Згідно з Конституцією України здійснення права на свободу світогляду та віросповідання може бути обмежене законом в інтересах охорони громадського порядку, здоров'я і моральності населення або захисту прав і свобод інших людей.

Як діяти під час війни чоловікам, релігія яких не дозволяє брати до рук зброю

Юрист Андрій Новак пояснює, що якщо справа саме у релігійних переконаннях, то варто написати заяву до військкомату з проханням перевести військовозобов'язаного на виконання альтернативної служби та надати довідку релігійної громади. Релігійне формування має бути у списку зареєстрованих об'єднань, які забороняють використання зброї.

Військовозобов'язані, які написали відповідну заяву та підтвердили, що за релігійними переконаннями не можуть брати до рук зброю, можуть бути призначені на небойові посади. Наприклад: кухар, водій, інженер тощо. У разі, якщо таку людину все ж відправляють на виконання бойових дій, військовий може звернутися до суду, посилаючись на статтю 35 Конституції України.

Юрист зазначив, що за ухилення від мобілізації людину можуть притягнути до відповідальності, попри ідеологічні переконання. Норма про альтернативну службу діяла у мирний час. Законодавчо вона лишається закріпленою також під час воєнного стану, однак не вирішує порядок проходження невійськової служби.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як військовий може звільнитися від служби. Також ми розповідали, як родичам військового оформити грошову допомогу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.