Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: які пільги можуть отримати військові та їх рідні

Захисники можуть отримати безплатне лікування або навіть перевагу при прийнятті на роботу

Колаж: Pro Гроші

Військові мають право на кілька пільг

Колаж: Pro Гроші

З початку повномасштабного вторгнення чимало українців вступили до лав ЗСУ. Однак не всі знають, що для військових та їх рідних передбачені пільги.

Розповідаємо, які пільги доступні захисникам.

Допомога у працевлаштуванні. Військовослужбовці та їхні рідні мають перевагу при прийнятті на роботу. Також їм мають виплачувати грошову допомогу в розмірі середньомісячної зарплати, якщо людину перевели на службу в іншу місцевість.

Якщо ви тимчасово втратили працездатність, то ваші дружина чи чоловік отримають 100% середньомісячної заробітної плати незалежно від страхового стажу.

Також ваші рідні отримають пенсію за період проживання разом з військовослужбовцем у місцевостях, де не було можливості працевлаштування за спеціальністю, але не більше 10 років.

Грошове забезпечення. Родина військовослужбовця, який проходить службу в особливий період, отримає виплати воєнного, якщо він не може цього зробити через участь в бойових діях та операціях.

Якщо військовий загинув, то днем виникнення права на одноразову грошову допомогу є дата смерті, зазначена у свідоцтві про смерть.

Право на медичну допомогу. Члени сімей військовослужбовців отримують медичну дoпoмoгу у військoвo-медичних зaклaдaх oхoрoни здoрoв’я, якщо за місцем проживання державних або комунальних лікарень немає.

Право дітей на освіту. Дітям військовослужбовців надаються місця в загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах.

Право на безплатний проїзд. Члени сімей військовослужбовців та самі воєнні мають право на безплатний проїзд залізничним, повітряним, водним та автомобільним транспортом. Винятком стає лише таксі.

Забезпечення житлом. Держава забезпечить військовослужбовців житлом або навіть може виплатити гроші за нього, якщо воно неналежне для життя.

В Україні хочуть збільшити терміни контрактів із ЗСУ

Кабінет міністрів України зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт, який змінить умови проходження військової служби за контрактом.

Про це повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

За його словами, в парламенті зареєстрований проєкт Закону"Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих питань виконання військового обов'язку та проходження військової служби" (№ 8169).

Документ передбачає два важливі нововведення для служби за контрактом:

  • по-перше, пропонується запровадити випробувальний термін при прийнятті на військову службу;
  • по-друге, уряд запропонував установити строки проходження військової служби за контрактом від 1 до 10 років.

Для чого збільшувати терміни контрактів

Глава Міноборони Олексій Рєзніков раніше заявляв, що контракт військовослужбовця зі ЗСУ має становити щонайменше 10 років.

Він пояснював, що тільки за таких умов державі є сенс вкладати й інвестувати гроші в підготовку військових, у житло для них та хороше грошове забезпечення. Міністр зазначив, що у разі підвищення стандартів підготовки військовослужбовця держава має витратити на нього 1,5 млн гривень, і такі ресурси краще вкладати в кадри, які тривалий час служитимуть в армії.

Такі нововведення, врешті-решт, дозволять відмовитися від строкового призову та короткострокових контрактів. А служба в ЗСУ стане "привабливою професією".

Раніше сайт Pro Гроші писав, хто з чоловіків може звільнитися з військової служби. Також ми розповідали, що потрібно знати про військову службу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.