Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні хочуть збільшити терміни контрактів із ЗСУ – скільки служитимуть чоловіки

Кабмін вже зареєстрував відповідний законопроєкт у Верховній Раді, тепер його розглянуть нардепи

Фото: Міноборони. Колаж: Pro Гроші

Контракти із ЗСУ стануть тривалішими

Фото: Міноборони. Колаж: Pro Гроші

Кабінет міністрів України зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт, який змінить умови проходження військової служби за контрактом.

Про це повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

За його словами, в парламенті зареєстрований проєкт Закону"Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих питань виконання військового обов'язку та проходження військової служби" (№ 8169).

Документ передбачає два важливі нововведення для служби за контрактом. По-перше, пропонується запровадити випробувальний термін при прийнятті на військову службу.

По-друге, уряд запропонував установити строки проходження військової служби за контрактом від 1 до 10 років.

Зазначимо, що наразі з громадянами України укладається контракт при прийнятті їх на посади:

  • рядового складу – строком на 3 роки;
  • сержантського і старшинського складу – від 3 до 5 років.

Якщо військовослужбовець відслужив 11 місяців строкової служби, з ним можуть укласти контракт (за його бажанням) на 6 місяців.

Що ще передбачає законопроєкт

Документ пропонує затвердити такі пункти:

  • вдосконалити визначення співвідношення військових звань сержантського складу та унормувати можливість зарахування строку вислуги років у військовому званні, що було присвоєно військовослужбовцям рядового, сержантського і старшинського складу, до проведення переатестації, для отримання чергового оновленого військового звання;
  • врегулювати деякі норми щодо встановлення, зміни або припинення правових відносин між державою та громадянами України в питаннях виконання останніми військового обов’язку, зокрема пов’язаних із підготовкою громадян до військової служби, їх припискою до призовних дільниць, призовом на військову службу та проходженням ними строкової військової служби;
  • осучаснити деякі положення законодавства та розділити їх у часі (на мирний час та особливий період – поза та в межах періодів проведення мобілізації, дії воєнного стану та стану війни) за результатами проведеного в державі правого режиму воєнного стану, а також особливостей функціонування держави в разі оголошення стану війни.

Для чого збільшувати терміни контрактів

Глава Міноборони Олексій Рєзніков раніше заявляв, що контракт військовослужбовця зі ЗСУ має становити щонайменше 10 років.

Він пояснював, що тільки за таких умов державі є сенс вкладати й інвестувати гроші в підготовку військових, у житло для них та хороше грошове забезпечення. Міністр зазначив, що у разі підвищення стандартів підготовки військовослужбовця держава має витратити на нього 1,5 млн гривень, і такі ресурси краще вкладати в кадри, які тривалий час служитимуть в армії.

Такі нововведення, врешті-решт, дозволять відмовитися від строкового призову та короткострокових контрактів. А служба в ЗСУ стане "привабливою професією".

Раніше ми писали про те, як готують бійців ЗСУ до служби. Також ми розповідали, які бувають види повісток.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.