Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: які безплатні медпослуги доступні ветеранам війни

Ветерани мають право на медичні послуги, які не обмежуються лише обстеженням чи направленнями

Фото: Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Ветерани війни можуть отримати безплатну медичну допомогу

Фото: Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Під час воєнного стану до лікаря первинної медичної допомоги можна звернутися без декларації. Раніше укладення договору за місцем проживання чи прописки було обов'язковим. В Україні триває загальна мобілізація, тож українські захисники можуть отримати безплатно лікарську допомогу в терапевта.

Детальний перелік послуг, які надаються за програмою медичних гарантій у 2022 році, можна переглянути на офіційному сайті Національної служби здоров'я України.

Ветерани військової служби мають право на первинну медичну допомогу, отримання направлень чи рецептів, обстеження, консультації тощо. Всі ці послуги абсолютно безплатні, наприклад, йдеться про загальний аналіз крові, вакцинацію, лікування коронавірусної інфекції, електронні направлення, видачу довідок і тому подібне.

Також до переліку медичних послуг, які доступні ветеранам військової служби на безоплатній основі, входять:

  • спостереження у реальному часі за станом здоров’я;
  • діагностика та лікування найбільш поширених інфекційних та неінфекційних хвороб, травм, отруєнь;
  • загальний аналіз крові та сечі;
  • аналіз крові на глюкозу та холестерин;
  • швидкі тести на ВІЛ, вірусні гепатити, антиген SARS-CoV-2;
  • ЕКГ (електрокардіографія), вимірювання гостроти зору;
  • скринінг на розлади психіки й поведінки, перенаправлення до психіатра або нарколога;
  • виявлення індивідуального ризику інфекційних (туберкульозу, ВІЛ, вірусних гепатитів тощо) та неінфекційних (серцево-судинних, хронічних респіраторних, онкологічних, діабету тощо) хвороб, їх профілактика;
  • вакцинація відповідно до календаря профілактичних щеплень;
  • забір зразків матеріалу для тестування на SARS-CoV-2 (незалежно від наявності декларації);
  • лікування COVID-19, згідно з галузевими стандартами у сфері охорони здоров’я;
  • окремі послуги паліативної допомоги (виписування рецептів на знеболювальні, лікування супутніх симптомів);
  • рецепти відповідно до програми "Доступні ліки" та повторні рецепти на інсуліни;
  • надання електронних направлень для проведення всіх необхідних лабораторних та інструментальних досліджень, на консультації вузьких фахівців та інші послуги спеціалізованої медичної допомоги;
  • видача довідок, лікарняних та інших документів.

Залучення ветеранів після закінчення війни

Українців планують залучати до відновлювальних робіт згідно зі спеціальностями, знаннями, вміннями та навичками, яких потребує економіка конкретного регіону. Представники Міністерства у справах ветеранів України запевнили, що "за посередництва держави військовий після переходу до цивільного життя має отримати змогу стати Воїном відновлення, для цього потрібно надати йому всі інструменти одночасно підтримувати свою сім’ю".

Уряд також працює над створенням системи переходу від військової служби до цивільного життя. Насправді це нелегкий етап, адже війна здатна сильно вплинути на людину і позбавити її соціальних навичок. Проте планується започаткувати інституційну реформу у сфері безпеки та оборони, щоб створити людиноцентричний підхід до переходу у цивільне середовище.

Обов'язковий медичний огляд мобілізованих

Стандартним етапом загальної мобілізації є проходження військово-лікарської комісії. Під час медогляду призовник отримує висновок щодо стану здоров'я, відповідно до нього приймається рішення про придатність для військової служби.

Часто саме за результатами медичного огляду військовозобов'язаний отримує відстрочку від служби. Зазвичай тимчасове звільнення надають на два місяці три рази поспіль. Якщо через пів року стан здоров'я людини не змінюється на краще, військово-лікарська комісія прийматиме рішення про визнання повної непридатності.

Завдяки медогляду можна остаточно дізнатися, чи наявні захворювання, що сприяють віднесенню призовника до однієї з категорії. Діагноз, вказаний у "білому квитку", не є підставою вважати, що людину не призвуть на службу під час війни, оскільки перелік хвороб при загальній мобілізації значно вужчий, ніж у мирний час.

Раніше сайт Pro Гроші писав, хто повинен пройти медкомісію у військкоматі. Також ми повідомляли про демобілізацію після року служби: Зеленський відповів, чи це можливо.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.