Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: як ветеранів залучатимуть до цивільного життя після війни

В уряді вже розробляють механізм повернення учасників бойових дій до мирного життя

Колаж: Pro Гроші

Ветерани після війни повернуться до цивільного життя

Колаж: Pro Гроші

У Мінветеранів почали готуватися до того, щоб повернути мобілізованих українців до цивільного життя після того, як закінчиться війна.

Про це заявила міністерка у справах ветеранів України Юлія Лапутіна, повідомили у пресслужбі Мінветеранів.

Лапутіна зазначила, що станом на 1 січня 2022 року в Україні налічувалося 493 550 учасників бойових дій, з них понад 38 тисяч – жінки. Однак після повномасштабного вторгнення РФ ця цифра збільшиться в рази.

Що буде з ветеранами після закінчення війни

У Мінветеранів запевнили, що ретельно проаналізують, яких спеціальностей потребуватиме економіка того регіону, куди буде повертатися людина після служби.

"За посередництва держави військовий після переходу до цивільного життя має отримати змогу стати Воїном відновлення. Ми маємо надати йому всі інструменти, щоб він зміг відновлювати країну та підтримувати свою сім’ю", – пояснила міністерка.

За її словами, Мінветеранів спільно з іншими відомствами працюють над створенням системи переходу від військової кар’єри до цивільного життя.

"Ми започаткували інституційну реформу у сфері безпеки і оборони – систему переходу з військової кар’єри до цивільного життя. Це означає, що людиноцентричний підхід має бути запроваджений в суб’єктах сектору безпеки і оборони як до чоловіків, так і до жінок", – пояснила Лапутіна.

Військовим дозволили брати відпустку

1 грудня Верховна Рада підтримала законопроєкт, яким дозволила українським захисникам використати частину щорічної основної відпустки навіть під час дії воєнного стану. Дозволено також використати відпустку за сімейними обставинами та з інших поважних причин.

Кожна із зазначених відпусток зберігає за собою грошове забезпечення військовослужбовця. Відсутність не може тривати більш як 10 календарних днів, не враховуючи час, необхідний для подорожі в пункт призначення. Одночасно з цим проїзд в межах України повинен займати не більше двох днів в один кінець.

У законопроєкті уточняється, що частина основної відпустки надається один раз на рік у випадку, якщо у підрозділі, де служить військовослужбовець, одночасно з ним не відсутні більш як тридцять відсотків загальної чисельності військових. Тобто, щоб в один момент додому не поїхали всі військові з підрозділу. Рішення про надання відпустки приймає керівник військової частини.

Раніше Зеленський відповів на петицію про демобілізацію військових після року служби. Також ми пояснювали, в яких випадках військовослужбовцям не виплачується щомісячне грошове забезпечення.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.