Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація не для всіх? Офіцер ЗСУ роз'яснив, кого зараз потрібно відправляти на фронт

Експерт розповів, чому важливо обирати, кого саме мобілізувати та відправляти на фронт

Фото: Головне управління розвідки Міністерства оборони України, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Полковник ЗСУ розповів, кого зараз потрібно мобілізувати

Фото: Головне управління розвідки Міністерства оборони України, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Під час воєнного стану повістки можуть отримати усі військовозобов'язані чоловіки, однак мобілізувати усіх підряд не вийде.

Про це розповів військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Роман Світан.

Чому не можна мобілізувати усіх підряд

Експерт зазначив, що повістки можуть отримати всі чоловіки призовного віку, але не всі з них знають, як воювати, і декого просто неможливо цьому навчити. Тому насамперед перевагу надають громадянам, у яких вже є хоча б мінімальний військовий досвід.

"Війна та поводження зі зброєю ― це доля професіоналів, причому профпридатних професіоналів. Не всі можуть воювати та поводитися зі зброєю, і тут питання вже до генетики людини, її морально-психологічних якостей", – каже Світан.

За його словами, навчити воювати можна людину, яка вже на генетичному рівні є борцем, тому саме таких громадян треба відбирати у ТЦК. Він зазначив, що генетичні здібності людини дуже впливають на її бойову готовність.

"Кажуть, воїнами стають ― ні, ними народжуються. А потім уже ті, що народилися воїнами, можуть стати ними після того, як їх навчити. Я льотчик-інструктор, знаю, про що говорю. Один із сотні може воювати, один із тисячі може літати. А решта — це просто смертники", – наголосив експерт.

Світан каже, що взяти людину в армію у мирний час та мобілізувати під час війни – це дуже різні речі. В армії навряд чи можуть виникнути форс-мажорні обставини, коли після одного дня навчання людину заберуть на передову. Тому зараз дуже важливо мобілізувати тих, хто щось вже вміє.

Головне, що має враховуватися під час мобілізації – це мотивація та профпридатність. Військовозобов'язаний має фізично бути здатним виконувати завдання та вміти підкорятися наказам й дисципліні.

А щодо мотивації, то у людини має бути внутрішній поклик до цього. Тому мобілізувати усіх підряд не можна, адже від цього залежить їхнє життя.

Скільки триває підготовка бійців, які не служили в армії

Зазвичай у навчальних центрах військові без досвіду проходять як мінімум базову загальновійськову підготовку, яка триває один місяць. Якщо військовослужбовець призначатиметься на складнішу спеціальність, наприклад, гранатометника, це займе більше часу – ще плюс два тижні навчання. Якщо говорити про ще складнішу спеціальність – додатково місяць або й до 45 днів.

Раніше ми розповідали, хто з призовників підлягає бронюванню. Також ми писали, хто не понесе відповідальність за неявку до військкомату. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.