Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: що може завадити військовозобов’язаним працевлаштуватися

Новий порядок військового обліку конкретизував процедуру перевірки та встановив відповідальність за невиконання

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як відбувається працевлаштування військовозобов'язаних

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває загальна мобілізація, яку президент Володимир Зеленський продовжив щонайменше до 19 лютого 2023 року. Нещодавно Кабінет Міністрів затвердив нові правила військового обліку Постановою № 1487. Деякі пункти документу стосуються працевлаштування військовозобов'язаних.

Постанова "Про затвердження порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів" опублікована на сайті Урядового порталу.

Чимало питань виникає у громадян стосовно офіційної роботи. Згідно з новим Порядком роботодавець не має права брати на посаду військовозобов'язаного, якщо той не надасть військовий квиток або постанову на облік. У разі ігнорування зобов’язання це буде суперечити українському законодавству.

Як зазначають юристи компанії Eterna Law, норма не вважається нововведенням, оскільки необхідність надавати військовий квиток чи приписне посвідчення існувала й раніше. Але положення нового Порядку дозволили конкретизувати вимоги, уточнити процес взяття на роботу, а також встановити відповідальність за ігнорування потреби.

Щоправда, за словами юристів, наразі важко сказати, як норма буде здійснюватися практично. Зокрема виникає питання, що робити роботодавцю, якщо кандидат на посаду не стоїть на обліку чи в даних існують розбіжності: чи потрібно повідомляти державні органи (наприклад, військкомат) про уникнення загальної мобілізації?

Варто пам'ятати також про ведення військового обліку на підприємствах приватного сектору економіки. Відповідно до Порядку, на персональний облік, що здійснює керівник організації, потрібно ставити призовників від 16 до 27 років та резервістів, які мають критично важливу для служби спеціальність. Облік ведеться на підставі паспорта громадянина України, посвідчення про приписку до дільниці та військового квитка.

Коли можна відмовитися від повістки

Українці, які не хочуть потрапити на службу, намагаються уникати отримання повісток у громадських місцях. Проте не завадить знати, що від документу можна офіційно відмовитися, якщо довести незаконність її вручення. Як розповів голова адвокатського об'єднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець сайту Pro Гроші, право на вручення мають лише співробітники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, військкоматів й органів місцевого самоврядування.

Обов'язково попросіть надати документи, що підтверджують посаду людини, яка виписує повістку. У випадку відмови ви маєте повне право оскаржити процедуру видачі документу. Для цього потрібно заповнити відповідний акт у присутності кількох свідків. Але знайте, що відсутність реакції на вручення законної повістки загрожує адміністративною відповідальністю.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи можлива ротація та до чого готуватися призовникам. Також ми повідомляли, чи реально повернути військовозобов'язаного з-за кордону.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.