Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ротація військових: у ЗСУ роз'яснили, чи можливо це та до чого готуватися призовникам

Більшість військових, які зараз захищають Україну, були звичайними цивільними до 24 лютого 2022 року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чи можлива ротація військових

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Після початку війни Росії проти України багато цивільних, які навіть не мали військового досвіду, стали на захист нашої держави. Воєнний стан досі триває, тому тим, хто не перебуває на службі, варто підготуватися до можливого призову.

Про це розповіла офіцерка ЗСУ, воєнна політологиня Ірина Сєргєєва.

Підготовка до мобілізації

Захисники, які знаходяться на фронті з 24 лютого 2022 року без відпусток та ротацій, також потребують відпочинку. За словами офіцерки, цивільним варто розуміти, що вони вже скоро можуть замінити військовослужбовців на позиціях.

В деяких регіонах України продовжуються бойові дії, тому перед мобілізацією цивільним варто навчитися базовим навичкам тактичної медицини.

"На полі бою не завжди є можливість отримати кваліфіковану медичну допомогу, в Бахмуті, наприклад, час евакуації пораненого бійця складає 3 години, тому хоча б базові, але навички потрібно мати", – наголосила офіцерка.

Вона також порадила цивільним психологічно налаштувати себе на можливий призов та розуміти, що ніхто, окрім українців, не зможе відстояти нашу свободу до кінця.

Кого можуть забрати на службу в 60 років і старше

Максимальний вік для служби у 2023 році можуть автоматично продовжити на 5 років, якщо військовий має унікальний досвід. Відповідно до затверджених Кабміном оновлень, після досягнення 60 років деякі українці залишаться на службі.

Йдеться про військових вищого офіцерського складу, які мають високу професійну підготовку і значний досвід практичної роботи на посаді. Продовження терміну служби понад стандартного граничного віку не є обов'язковим, особи можуть залишитися у лавах Збройних сил за власним бажанням.

Максимальний службовий вік для кожної категорії наступний (з урахуванням додаткових п’яти років):

  • 45 років – рядові, молодші сержанти й старшини на контрактній службі, молодші офіцери;
  • 50 років – військові старшого офіцерського складу: майори (капітани 3 рангу), підполковники (капітани 2 рангу), військові старшого сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом;
  • 55 років – військові вищого сержантського та старшинського складу, які служать за контрактом;
  • 60 років – генерали та аналогічні морські звання, вище військове керівництво. Також рядові, сержанти й старшини, молодші й старші офіцери, які служать під час дії воєнного стану;
  • 65 років – військові вищого офіцерського складу під час особливого та воєнного стану.

Раніше ми розповідали, чи можуть призовників викликати до військкомату через родичів. Також ми писали, у якому випадку повістка вважається незаконною. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.