Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Правила змінилися: чи реально повернути військовозобов'язаного з-за кордону

Юрист роз'яснив, чи можуть консульства сприяти поверненню в Україну громадян, які підлягають мобілізації

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям за кордоном пояснили, до чого готуватися

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У постанові уряду № 1487 від 30 грудня 2022 року йдеться про те, що консульські служби за кордоном повинні "сприяти поверненню військовозобов'язаних в Україну" під час мобілізації, однак на практиці це буде складно зробити.

Таку думку висловив адвокат Дмитро Бузанов у коментарі "Главкому".

Відповідно до змін, тепер військовозобов’язані українці за кордоном обов'язково мають стати на консульський облік. Крім того, в постанові йдеться про повернення українців з-за кордону.

"Практично неможливо силоміць повернути військовозобов’язану людину з-за кордону", – зазначив адвокат.

Він також додав, що у постанові не зазначене жодне покарання за те, що українець не стане на консульський облік.

"Потенційно це може бути адміністративна відповідальність. Хоч це й малоймовірно, оскільки є щонайменше одне "але": постанови про покарання військовозобов’язаних виносять керівники територіальних військкоматів, які перебувають в Україні й за кордон не виїжджають. Тобто вас не можуть притягнути до відповідальності, як мінімум, поки ви не приїдете в Україну. Та й прибуття в Україну військовозобов’язані, які не стали на облік за кордоном, навряд чи будуть покарані, адже постанова не передбачає ніякого покарання за те, що ви не стали на консульський облік", – пояснив юрист.

Він також звернув увагу на одну деталь. Стаючи на облік, військовозобов'язаний повинен пройти медичний огляд. Однак не до кінця зрозуміло, як це має функціонувати за кордоном.

Дмитро Бузанов пояснив, що цей пункт у постанові недороблений. І щоб він працював, потрібно вносити зміни у законодавство у плані повноважень консульств. Наприклад, щоб вони могли розшукувати українців, які не стали на облік.

Юрист також зазначив, що вимога до військовозобов'язаних українців ставати на консульський облік за кордоном наразі працюватиме лише у випадку із добровольцями.

"Щоби "загнати" у консульство усіх військовозобов’язаних, треба було домовлятися з іншими країнами, щоби для отримання там освіти чи роботи, вони вимагали від українця і довідку про те, що він став на консульський облік", – наголосив Бузанов.

Раніше ми пояснювали, що буде, якщо не з'явитися у військкомат у 16 років. Також ми розповідали, чи можуть представники військкомату приходити додому.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.