Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі військові можуть отримати одноразову грошову допомогу – за що та скільки виплатять

Розповідаємо, хто з військовослужбовців може розраховувати на таку допомогу та яким буде розмір виплат

Фото: УНІАН, Сухопутні війська України. Колаж: Pro Гроші

Українські військові, які отримали серйозні поранення, можуть розраховувати на одноразову грошову допомогу

Фото: УНІАН, Сухопутні війська України. Колаж: Pro Гроші

Українські військові, які отримали серйозне поранення, що стало причиною встановлення інвалідності, можуть розраховувати на одноразову грошову виплату. Розмір такої допомоги залежить від кількох факторів.

Про це розповів юрист Михайло Лобунько.

Як розраховується розмір одноразової допомоги військовим?

Насамперед розмір виплати залежить від встановленої групи інвалідності. Також чимало важливим фактором є те, за яких обставин військовослужбовець отримав поранення, травму чи контузію.

"Наприклад, встановлена інвалідність, пов’язана з травмою під час виконання бойового завдання, передбачає більший розмір виплати, аніж інвалідність унаслідок хвороби, яка настала в результаті проходження військової служби", – каже юрист.

Загалом у 2023 році військовослужбовці, які під час виконання бойового завдання отримали поранення, що призвели до інвалідності, можуть розраховувати на такі виплати:

  • I група – 1 073 600 грн (400 прожиткових мінімумів);
  • II група – 805 200 грн (300 прожиткових мінімумів);
  • III група – 671 000 грн (250 прожиткових мінімумів).

У разі, якщо інвалідність була встановлена внаслідок захворювання або нещасного випадку в період проходження військової служби, захисники можуть отримати такі виплати:

  • I група – 322 080 грн (120 прожиткових мінімумів);
  • II група – 241 560 грн (90 прожиткових мінімумів);
  • III група – 187 880 грн (70 прожиткових мінімумів).

Чи передбачені виплати для військових, які мають тимчасову втрату працездатності без встановлення інвалідності?

За словами юриста, такі одноразові виплати також передбачені. Їх розмір залежить від того, яким є ступінь втрати працездатності. Для цього травмований чи поранений військовий має пройти медико-соціальну експертну комісію (МСЕК).

Військовослужбовці, які отримали поранення, каліцтво, травму чи контузію, унаслідок чого частково була втрачена працездатність, можуть розраховувати на одноразову виплату у розмірі 70 прожиткових мінімумів.

Для військовозобов’язаних та резервістів, яких призвали на збори чи проходження служби у резерві та які також частково втратили працездатність, передбачена грошова допомога у розмірі 50 прожиткових мінімумів.

Раніше ми розповідали, кому з українських військових перерахують виплати. Також ми писали, хто з військовослужбовців має право на пенсійні виплати у 2023 році. Більше про військову службу в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.