Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: коли можуть вимагати надати військовий квиток

Всі чоловіки призовного віку повинні мати військово-облікові документи, але не завжди їх повинні вимагати для посвідчення особи

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Для посвідчення особи можуть просити пред'явити не лише військово-облікові документи

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Відомо, що в умовах воєнного стану всі чоловіки повинні мати при собі військово-облікові документи. Проте, не всі громадяни знають, у якому випадку представники ТЦК можуть вимагати пред'явити військовий квиток.

Про це розповів адвокат Роман Сімутін у своєму Telegram-каналі.

Коли у громадян можуть вимагати пред'явити військово-облікові документи?

Так, уповноважені особи дійсно мають право вимагати документи, що посвідчують особу чи її спеціальний статус. Проте, це можливо лише за наявності певних підстав, наприклад, вчинення правопорушень:

  • коли зовнішні ознаки особи чи транспортного засобу, чи дії особи дають достатні підстави вважати, що вона причетна до скоєння правопорушення, або транспортний засіб може бути знаряддям чи об'єктом скоєння цього правопорушення;
  • коли в особи є зброя, боєприпаси, наркотичні засоби й інші речі, обіг яких обмежений, потребує дозволу або вони заборонені для зберігання;
  • коли особа перебуває в місці скоєння кримінального, адміністративного правопорушення, ДТП чи іншої надзвичайної події;
  • коли особа порушила відповідні заборони на території, де запроваджено правовий режим воєнного стану;
  • якщо особа перебуває на території чи об'єкті зі спеціальним режимом.

За словами адвоката, до документів, які посвідчують особу та громадянство, належить паспорт, зокрема закордонний, посвідчення водія та посвідка мігранта. Тож у разі вищезазначених правопорушень уповноважені особи не повинні вимагати пред'явити саме військово-облікові документи.

Яке покарання чекає на чоловіків, які досі не отримали військовий квиток?

Голова адвокатського об'єднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець у коментарі сайту Pro Гроші зазначив, що якщо не дотримуватися правил військового обліку та не отримати відповідні документи, то військовозобов'язані можуть заплатити штраф у розмірі від 510 до 850 гривень. У разі повторного порушення – від 850 до 1 700 гривень.

Загалом чоловікам потрібно мати такі військово-облікові документи:

  • для призовників — посвідчення про приписку до призовної дільниці;
  • для військовозобов’язаних — військовий квиток чи тимчасове посвідчення;
  • для резервістів — військовий квиток.

Раніше ми розповідали, скільки доведеться заплатити за працевлаштування без військово-облікових документів. Також ми писали, чи законно всюди вимагати військовий квиток. Більше про воєнний стан в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.