Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: хто з чоловіків може оскаржити вручення повістки

Розповідаємо, яка категорія військовозобов'язаних чоловіків може відправитися на фронт лише добровільно

Фото: УНІАН, Суспільне. Колаж: Pro Гроші

Всі військовозобов'язані чоловіки можуть отримати повістку, проте у деяких є можливість оскаржити її вручення

Фото: УНІАН, Суспільне. Колаж: Pro Гроші

В Україні під час воєнного стану отримати повістку можуть всі чоловіки призовного віку від 18 до 60 років. Проте деякі з них можуть оскаржити вручення такого документа.

Про це розповів адвокат Ростислав Кравець на своєму YouTube-каналі.

Хто з чоловіків може оскаржити вручення повістки?

Йдеться про чоловіків віком від 18 до 27 років. Адвокат зазначив, що особи віком до 27 років, які не служили та не мають військового досвіду, можуть оскаржити вручення повісток.

Оскільки на період воєнного стану в Україні скасовано строкову службу, громадяни цієї вікової категорії можуть бути призвані до армії лише добровільно.

"Якщо ви не досягли 27 років, можете не переживати, що вас одразу заберуть на фронт після вручення повістки. Якщо у вас немає підстав для отримання відстрочки, ви можете оскаржити вручення повістки", – каже адвокат.

При цьому громадянам краще не уникати отримання повісток, адже за це передбачена адміністративна або, у найгіршому випадку, кримінальна відповідальність.

Який штраф загрожує призовникам за неявку до військкомату після вручення повістки?

Якщо чоловіку вперше вручили повістку, а він не з’явився до військкомату, йому загрожує адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 1 700 до 3 400 гривень.

Якщо людина отримала повістку вдруге протягом року та знову її проігнорувала, це карається штрафом у розмірі від 3 400 до 5 100 гривень.

Кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі від 3 до 5 років загрожує чоловікам, які третій та четвертий раз проігнорували повістку-призов до лав ЗСУ та мобілізаційне розпорядження, якщо чоловік вже пройшов медкомісію, та його офіційно визнали придатним до військової служби, але він не з’явився до військкомату.

Де в Україні можуть законно вручати повістки?

У коментарі сайту Pro Гроші адвокат Ростислав Кравець розповів, що під час загальної мобілізації повістку військовозобов'язаним особам можуть вручати де завгодно.

Це може бути й громадська вбиральня, громадський транспорт, вулиця, підʼїзд. Єдине питання в тому, що особа, яка вручає повістку, повинна бути належним чином уповноважена посадовими особами територіального центру комплектації та соціальної підтримки для відповідного процесу.
Ростислав Кравець

Ростислав Кравець

Голова профспілки "Українська незалежна фундація юристів", голова АТ "Кравець і партнери"

Відомо, що повістку мають вручати представники військового комісаріату або представники органу місцевого самоврядування. Тобто, можна відмовитися від повістки, якщо її вручають такі "неуповноважені особи":

  • військові, які чергують на блокпостах;
  • митники;
  • поліцейські тощо.

Кого можуть мобілізувати у 2023 році?

  • Чоловіків призовного віку від 18 до 60 років.
  • Призовників, які пройшли військову службу.
  • Військовозобов'язаних та резервістів з досвідом військової служби.
  • Чоловіків від 18 до 27 років, які йдуть служити добровільно за контрактом.
  • Осіб знятих або виключених з військового обліку, якщо вони придатні до служби за рішенням ВЛК та не мають відстрочки.
  • Осіб з інвалідністю, які добровільно вступають до Сил оборони.
  • Обмежено придатних у воєнний час, які непридатні у мирний час.

Раніше ми розповідали, які є три категорії чоловіків, кого точно не візьмуть на війну. Також ми писали, коли можна оскаржити штраф за неявку до військкомату. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.