Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Воєнний стан — як карають військових за вживання алкоголю

З'ясовували, які заборони встановлені для бійців Збройних сил України та коли за вживання алкоголю можуть арештувати

Фото: УНІАН, ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Військових карають за вживання алкоголю

Фото: УНІАН, ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

У нашій державі вже понад рік діє воєнний стан та загальна мобілізація. Для військових встановлено низку заборон, за порушення яких загрожає відповідальність перед законом.

Сайт Pro Гроші розбирався, яких правил слід дотримуватися військовим та за які дії можна отримати покарання.

Військовозобов’язані мають дотримуватися Статуту внутрішньої служби ЗСУ та Дисциплінарного статуту ЗСУ. Чоловіки повинні розуміти, що їхні дії можуть вплинути на інших та на результати всієї служби в цілому. Під час виконання своїх обов’язків, вони повинні бути відповідальними та надійними, що вимагає обмежень у різних аспектах, включаючи вживання алкоголю.

Чим небезпечне вживання алкоголю

Відомо, що будь-яке вживання спиртних напоїв під час несення служби може призвести до непередбачуваних наслідків, які можуть негативно вплинути на безпеку та діяльність військової частини.

Згідно з українським законодавством за порушення заборони вживання військовими алкогольних напоїв, чоловік може бути притягнутий до відповідальності, яка передбачає дисциплінарні заходи.

Яке покарання за вживання алкоголю

Згідно з військовим статутом, передбачені наступні види покарання за вживання алкоголю:

  • догана;
  • пониження військового звання;
  • арешт з утриманням на гауптвахті за порушення військового обов’язку.

Під час воєнного стану, коли військовослужбовці перебувають у підвищеній готовності та можуть знаходитися у небезпеці життя та здоров’я, відповідальність за порушення заборони на вживання спиртних напоїв може бути ще більш суворою.

Коли загрожує штраф чи арешт

Зокрема, стаття 172-20 КУпАП України передбачає, що у разі вживання алкогольних, в тому числі слабоалкогольних напоїв військовослужбовцями, військовозобов’язаними та резервістами, якщо вони знаходяться на території військової частини або проходять збори, поява в нетверезому стані чи виконання військових обов’язків у такому стані, настає відповідальність у вигляді штрафу від ста до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Також частина 1 статті передбачає можливість накладення арешту та утримання на гауптвахті не більше ніж до сім діб. Такі самі санкції застосовуються і за відмову проходити тест на рівень алкоголю в крові військовослужбовця.

Кваліфікований склад цього правопорушення стосується вищого військового керівництва:

  • участь начальників (командирів) та інших керівників у розпиванні спиртного з підлеглими;
  • приховування фактів вживання алкоголю;
  • невжиття засобів щодо відсторонення таких військовослужбовців від виконання військових обов’язків тощо.

Покаранням за таку поведінку є штраф у розмірі 500-1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт з утриманням на гауптвахті на строк до десяти діб.

Також встановлені покарання за повторність такого правопорушення протягом одного року або ж в умовах особливого періоду. Такі дії караються собою штрафом від 1 до 2 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт з утриманням на гауптвахті на строк від десяти до п’ятнадцяти діб.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи можуть мобілізувати студентів цього літа та розповідав, що адвокат назвав умову. Також ми повідомляли, чи можуть повістку передати через дружину військовозобов’язаного.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.