Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деяких жінок чекають у військкоматах: хто має стати на облік з 1 жовтня

Розповідаємо, як відбуватиметься військовий облік жінок в Україні вже цієї осені

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З 1 жовтня деякі жінки повинні обов'язково стати на військовий облік

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Ставати на військовий облік в Україні можуть не лише чоловіки, а й жінки. Відмінність у тому, що деякі українки можуть робити це лише за власним бажанням. Однак є певна категорія жінок, для яких перебування на військовому обліку буде обов'язковим з 1 жовтня 2023 року.

Про це розповів адвокат Володимир Крекотень на своїй сторінці в соцмережі.

Хто з жінок має обов'язково ставати на військовий облік?

Згідно з чинним законодавством, обов'язковому військовому обліку з 1 жовтня 2023 року підлягають виключно лікарі та фармацевти. Що стосується жінок інших спеціальностей та професій, що споріднені з військово-обліковими, то вони поки що можуть ставати на військовий облік за власним бажанням.

Чи зміняться правила перетину кордону для жінок?

Наразі незалежно від спеціальності, професії, факту перебування на військовому обліку та наявності статусу військовозобов'язаного для жінок не існує жодних проблем, їх пропускають за кордон безперешкодно. Це також регулюється чинним українським законодавством.

"Проте, не виключено, що ситуація може змінитися. Враховуючи всю диджиталізацію військового обліку, яка зараз дуже активно впроваджується, певні заборони можуть виникнути й для жінок, які перебуватимуть на військовому обліку. Але це поки що лише припущення", – зазначив адвокат.

Чи мають українці ставати на військовий облік за кордоном?

Згідно з Правилами військового обліку, призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні значитися на військовому обліку:

  • за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання;
  • за місцем роботи (навчання);
  • у разі виїзду за межі України на строк понад три місяці.

Тобто, якщо українець перебуває в іншій країні понад три місяці, то він має стати на військовий облік в закордонних дипломатичних установах України за місцем консульського обліку. При цьому примусити повернутися додому громадян не мають права.

Як можуть покарати українців за порушення правил військового обліку?

В Україні є цілий перелік вимог до призовників, військовозобов'язаних та резервістів, зокрема, їм необхідно повідомляти ТЦК про зміну своїх особистих даних.

Якщо порушити такі правила вперше, то загрожуватиме штраф у розмірі від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів, якщо протягом року буде зафіксовано повторне порушення, тоді розмір штрафу становитиме від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Раніше ми розповідали, без чого абітурієнтам неможливо вступити до навчальних закладів. Також ми писали, чи потрібно вести військовий облік працівників за сумісництвом в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.