Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація торкнеться не всіх: чим відрізняються повістки, і чому не варто їх ігнорувати

Дії людини, яка отримала повістку, залежать від виду документу, тож варто розбиратися у відмінностях ніж ними

Колаж: Pro Гроші

Повістки відрізняються за видами, тож варто розбиратися у них. щоб дарма не йди у військомат

Колаж: Pro Гроші

В Україні загальна мобілізація оголошена до 21 листопада, тож до того часу українці отримуватимуть повістки. Але наявність повістки ще не означає відправлення на фронт. Все залежить від виду документа. У цьому варто розбиратися, щоб знати свої права й обов’язки.

Про це повідомляє портал "Я і закон".

Для початку потрібно розуміти, що право видавати повістки мають лише уповноважені особи, зокрема співробітники територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК СП). Їх можуть вручити у громадському місці, але заповнювати завчасно проштамповані бланки незаконно.

Згідно з законодавством України, а саме ст. 210 Кодексу про адміністративні правопорушення України та ст. 336 Кримінального кодексу України, за ігнорування виклику до військкомату передбачаються покарання. Якщо людина не з’явилася у визначений період вперше, їй випишуть адміністративний штраф у розмірі 3 400-5 100 гривень. Якщо ухилення відбудеться повторно, загрожує кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років.

Трапляється, коли повістка надходить особі, непридатній до служби. Тоді рекомендується пройти медичний огляд у військово-лікарській комісії військових комісаріатів за місцем проживання.

Які бувають види повісток

На це питання відповіла завідувачка сектору Великописарівського бюро правової допомоги Людмила Мусієнко. Всього розрізняють 4 види бланків, що розсилають військкомати.

Повістка для уточнення даних. Потрібно лише з’явитися у ТЦК СП, щоб співробітники центру могли оновити особисті дані. Йдеться про стан здоров’я, відсутність чи наявність дітей, сімейний стан, місце роботи. Якщо ви отримали такий папірець, не хвилюйтеся – вас не планують одразу відправляти на фронт.

Повістка на проходження військово-лікарської комісії. Мова про медичний огляд, який визначить, чи є особа придатною до служби. Також у комплекті надається картка дослідження та медичного огляду. Якщо огляд виявить хворобу, що унеможливлює мобілізацію, кожні 6 місяців людина зобов’язана звітувати ТЦК СП про її наявність.

Повістка-призов на строкову військову службу. У такому документі має бути часова вказівка, проміжок, протягом якого призовника чекають у територіальному центрі комплектування. З собою варто мати паспорт, військовий квиток, обліково-послужну картку та мобілізаційне розпорядження (у випадку його наявності).

Мобілізаційне розпорядження. Цей документ вручають людям, яких остаточно визнали придатними до військової служби після проходження медичного огляду. Призовник має відвідати пункт дислокації протягом 24 годин після оголошення мобілізації.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що буде з тими, хто ігнорує повістки. Також ми повідомляли, що Зеленський ввів у дію санкції РНБО проти Януковича, Курченка та Дерипаски.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.