Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Військова служба в Україні: що робити, якщо релігія не дозволяє брати до рук зброю

Розповідаємо, що робити військовозобов'язаним, які хочуть служити, але за релігійними переконаннями не можуть брати зброю до рук

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як служити чоловікам, які не можуть брати до рук зброю через релігію

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Під час загальної мобілізації в Україні військовозобов'язані вступають до лав ЗСУ, однак є чоловіки, чиї релігійні переконання не дозволяють брати до рук зброю.

Адвокат юридичної фірми "Міллер" Андрій Новак розповів, як служити таким чоловікам.

Що робити в такому випадку

Якщо справа саме у релігійних переконаннях, то варто написати заяву до військкомату з проханням перевести військовозобов'язаного на виконання альтернативної служби та надати довідку релігійної громади. Релігійне формування має бути у списку зареєстрованих об'єднань, які забороняють використання зброї.

Військовозобов'язані, які написали відповідну заяву та підтвердили, що за релігійними переконаннями не можуть брати до рук зброю, можуть бути призначені на небойові посади. Наприклад: кухар, водій, інженер тощо. У разі, якщо таку людину все ж відправляють на виконання бойових дій, військовий може звернутися до суду, посилаючись на статтю 35 Конституції України.

Юрист зазначив, що за ухилення від мобілізації людину можуть притягнути до відповідальності, попри ідеологічні переконання. Норма про альтернативну службу діяла у мирний час. Законодавчо вона лишається закріпленою також під час воєнного стану, однак не вирішує порядок проходження невійськової служби.

Чи можна відмовитись від повістки

Це дійсно можна зробити, такі дії цілком законні. Однак не можна відмовитися від повістки тільки через те, що людині так захотілося. Для цього треба мати конкретні причини, адже тоді громадянин не понесе відповідальності за відмову.

Відмовитись від повістки можна в таких випадках:

  • якщо у документі вказані неправильно дані чи коли повістка може бути адресована комусь іншому;
  • повістку вручає не уповноважена для цього особа;
  • на повістці немає печатки військкомату/підпису військового комісара.

У документі повинні бути вказані такі дані:

  • ПІБ;
  • рік народження та адреса;
  • місце роботи;
  • вид повістки;
  • дата, час та адреса, коли й куди необхідно з’явитися;
  • назва органу, печатка, підпис, прізвище, ім’я та по батькові керівника військкомату.

Якщо під час вручення людина знайшла помилку у повістці, то вона може відмовитись від підписання. Тоді співробітник військкомату складе акт про відмову від отримання. Це все повинно проходити у присутності свідків.

Вручати повістку має право лише уповноважена особа. Якщо це робить представник ТРО чи поліціянт, то людина теж може відмовитися від повістки.

Раніше ми розповідали, як виглядає повістка до військкомату. Також ми писали, як проходить військова служба під час війни. Більше про мобілізацію читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.