Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Призвати можуть всіх? Яку кількість осіб в родині дозволено мобілізувати

Розповідаємо, чи визначено на законодавчому рівні, скільком членам родини можуть прийти повістки

Фото: Міноборони, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Кого в родині можуть мобілізувати

Фото: Міноборони, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Оскільки в Україні триває загальна мобілізація (указом президента Володимира Зеленського вона продовжена до 20 травня 2023 року), то громадяни досі отримують повістки та можуть бути призвані на фронт.

Хто підлягає мобілізації, а кого точно не можуть призвати, визначає Закон "Про військовий обов’язок і військову службу".

Стати на захист територіальної цілісності України та її національної безпеки можуть як чоловіки, так і жінки. Тобто в одній родині теоретично мобілізації підлягають всі члени віком від 18 до 60 років. Українське законодавство не містить уточнень щодо заборони призову конкретної кількості людей з сім’ї.

Як зауважив юрист Ростислав Кравець, призвати на військову службу можуть всіх – чоловіка, дружину та повнолітніх дітей. На практиці поки подібних прецедентів не траплялося, втім на рівні закону це не проблема. Хоча з усіх правил існують винятки: у випадку мобілізації заборона призову торкнеться близьких родичів людини, яка загинула на фронті чи вважається зниклою безвісти.

Іншими словами, не підлягають військовій службі чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дідусь і бабуся, брат і сестра особи, яка давала відсіч збройній агресії Російської Федерації, забезпечувала національну безпеку й оборону України, але зникла чи померла під час дії воєнного стану. Тож інші члени родини, де є загиблий захисник, більше не можуть бути мобілізовані.

Ще один виняток стосується сім’ї, в якій виховують неповнолітніх дітей. Відповідно до ст. 2 Закону, якщо хтось з пари перебуває на службі, то чоловік або дружина, які займаються доглядом за дитиною, не можуть залишити її без батьківської опіки. Отже, їм повістка не прийде.

Процедура розшуку ухилянтів від мобілізації

При отриманні повістки військовозобов’язаний повинен відвідати територіальний центр комплектування та соціальної підтримки відповідно до термінів, вказаних у документі. У разі ігнорування вимоги представники ТЦК можуть звернутися до органу поліції та заявити про скоєне правопорушення. Лише після цього слідчий повинен відкрити кримінальне провадження.

Як уточнив адвокат Роман Сімутін, маючи докази про ухилення від мобілізації, поліція може подати клопотання до суду про оголошення в розшук особи та її подальшого затримання. Без позитивного рішення судової інстанції заборонено шукати та доставляти громадян до органу. Процедура передбачена Кримінально-процесуальним кодексом (КПК), порушення якого вважається неправомірним.

Тож у випадку затримання правоохоронцями не поспішайте виконувати їхні вимоги, зокрема, сідати в автомобіль. Спочатку попросіть надати судове розпорядження.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому почали частіше виписувати повістки та яких спеціалістів бракує на фронті. Також ми повідомляли, як покарають призовників за незаконний перетин кордону.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.