Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Воєнний стан в Україні: чи можуть чоловіки добровільно відмовитися від мобілізації

Під час дії воєнного стану мобілізувати на військову службу можуть усіх чоловіків призовного віку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Звільнитися від призову чоловіки можуть отримавши відстрочку за певних обставин

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває воєнний стан під час якого мобілізувати на військову службу можуть всіх чоловіків віком від 18 до 60 років, якщо у них немає поважної причини для отримання відстрочки. Однак, чи можуть військовозобов'язані особи добровільно відмовитися від мобілізації?

Про це розповів юрист Ілля Шипко.

Чи можна відмовитися від мобілізації?

За його словами, відмова від мобілізації під час воєнного стану розцінюється, як ухилення від призову, за що військовозобов'язані чоловіки можуть понести кримінальну відповідальність.

Наразі чинне українське законодавство не передбачає добровільної відмови від мобілізації. Згідно із Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", існує лише певний перелік підстав за яких громадянин може отримати відстрочку від мобілізації.

"Якщо проаналізувати Єдиний державний реєстр судових рішень, то можна знайти цікаві справи про те, що деякі громадяни все ж пишуть відмови від мобілізації у ТЦК СП з зазначенням обставин у зв’язку з якими вони відмовляються від проходження військової служби. Така відмова є підставою для притягнення такої особи до відповідальності", – каже юрист.

Яка відповідальність передбачена за відмову від мобілізації?

Оскільки відмова від проходження військової служби за мобілізацією розцінюється, як ухиляння від призову, то для військовозобов'язаних осіб настає кримінальна відповідальність.

Така відповідальність передбачає позбавлення волі на строк від 3 до 5 років. Однак юрист зазначив, що у більшості випадків ухиляння від мобілізації таких чоловіків звільняли від відповідальності з наданням випробувального терміну.

За що в Україні суворо карають військовослужбовців?

Йдеться про виконання військовослужбовцями обов’язків у стані алкогольного сп’яніння, в іншому випадку чоловікам загрожують великі штрафи.

Згідно зі ст. 172-20 КУпАП "Розпивання алкогольних, слабоалкогольних напоїв або вживання наркотичних засобів, психотропних речовин чи їх аналогів", відповідальність передбачена накладенням штрафу, доганою, пониженнямвійськового звання, арештом з утриманням на гауптвахті.

Таке покарання розповсюджується на військовозобов’язаних, резервістів та службовців у наступних випадках:

  • під час проходження зборів на території військових частин та об`єктів;
  • за появи в нетверезому стані на території військової частини;
  • при виконанні службових обов’язків напідпитку;
  • за відмову пройти огляд на стан алкогольного сп’яніння.

У разі скоєння вищевказаних дій військовослужбовцям загрожує:

  • штраф від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – від 17 000 грн до 34 000 грн;
  • арешт з утриманням на гауптвахті на строк від десяти до п’ятнадцяти діб.

Раніше ми розповідали, яких працівників неможливо забронювати від призову. Також ми писали, кому з чоловіків можна не з’являтися до військкомату після отримання повістки. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.