Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в РФ: Центробанк визнав згубні наслідки для країни

У Центробанку Росії визнали серйозну шкоду для економіки через оголошену Путіним мобілізацію

Колаж: Pro Гроші

Які наслідки мала мобілізація в РФ

Колаж: Pro Гроші

Наказ президента Росії Володимира Путіна призвати 300 тисяч резервістів вдарив по довірі споживачів і діловій активності та, ймовірно, обтяжуватиме економіку протягом наступних місяців.

Про це з посиланням на Банк Росії пише Bloomberg.

"У вересні відновлення економічної активності зупинилося, і до кінця місяця тенденція почала дещо погіршуватися. "Часткова мобілізація", перша з часів Другої світової війни, спровокувала відтік понад 350 тисяч росіян з країни. Відповідно до звіту (дослідницького відділу Центрального банку, – Ред.), призов погіршив і без того гостру нестачу робочої сили та негативно вплинув на довіру споживачів і бізнесу", – пише видання.

Також зміна споживчих настроїв на тлі зростаючої невизначеності може тимчасово стримати відновлення споживання на початку четвертого кварталу. Зменшення робочої сили після часткової мобілізації може ускладнити зусилля компаній усунути обмеження з боку пропозиції та обмежити загальну тенденцію економічної активності в найближчі місяці.

Документ підготував аналітичний відділ Центрального банку, висновки якого не завжди збігаються з офіційною позицією регулятора.

У звіті також висвітлено інші економічні наслідки вторгнення Російської Федерації в Україну, зазначивши, що вплив санкцій США та Європи на нафтовий і високотехнологічний сектори ще не відчутний.

У ньому також сказано, що втеча іноземних компаній з російського ринку після вторгнення в лютому створювала інфляційний тиск, оскільки поставки ключових споживчих товарів закінчилися.

Оголошення мобілізації в РФ

21 вересня Володимир Путін оголосив часткову мобілізацію у Росії. Міністр оборони Сергій Шойгу підтвердив, що на службу призвуть 300 тисяч військовослужбовців резерву.

Це спричинило ажіотаж на авіаквитки на виліт із Росії та черги на її кордонах, зокрема з Фінляндією.

Нагадаємо, Pro Гроші раніше розповідав, що відбувається з економікою РФ внаслідок оголошення мобілізації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.