Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація у травні: чи посилять призов через потенційний контрнаступ ЗСУ

З огляду на інформацію про потенційний контрнаступ ЗСУ постає питання, чи будуть посилювати мобілізацію у травні

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Кого можуть мобілізувати у травні та як відбуватиметь призов

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

В інформаційному просторі останнім часом з’являються меседжі про контрнаступальні дії Збройних сил України. Але чи будуть посилювати мобілізацію?

Сайт Pro Гроші розповідає, кого призиватимуть в армію у травні поточного року.

Всі питання, що стосуються мобілізації, регламентуються українським законодавством. Розрізняють чотири етапи призову, причому наразі в Україні триває лише другий етап. Відповідно до ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", узгоджувати нові плани щодо призову може тільки вище військово-політичне керівництво на основі потреби доукомплектування ЗСУ.

Втім повідомляти про додаткові хвилі необхідно завчасно. Але щодо потенційного посилення мобілізації у травні відомостей не було. Тож можна очікувати, що наступного місяця змін не передбачається. Так само мобілізуватимуть передусім особовий склад за визначеними обліково-військовими спеціальностями.

Йдеться про такі категорії осіб:

  • призовники, які пройшли військову службу;
  • резервісти та військовозобов’язані з військовим досвідом;
  • українці, зняті чи виключені з обліку, але придатні за висновком ВЛК та без відстрочення;
  • контрактники віком від 18 до 27 років;
  • непридатні у мирний час особи, але обмежено придатні в особливий період (під час війни).

Як відбуватиметься призов у травні

Залишається стабільним перелік осіб, яких не мають права мобілізовувати. Йдеться про чоловіків віком 60+, непридатних у будь-який період громадян, людей з відстроченням. Причому останнє можна отримати різними шляхами, наприклад, у разі навчання у закладі вищої освіти, за сімейними обставинами чи станом здоров’я, або ж за наявності бронювання на роботі.

Водночас змінилися правила вручення повісток. Нагадаємо, у квітні територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки дозволили повідомляти громадян про призов незалежно від місця їх перебування на військовому обліку. Тобто отримати повістку можна будь-де, навіть в іншій області. Раніше за такої ситуації місцеві ТЦК направляли людину до "рідного" військкомату.

Зауважимо, наявність повістки не означає автоматичну мобілізацію. Тобто вручення не має на увазі відправлення особи одразу на фронт. Тож навіть ті чоловіки, які мають відстрочення, повинні взяти документ від представників ТЦК і з’явитися у центр для надання підтверджувальної довідки. Також бажано носити її з собою, щоб показати під час вручення повістки.

Якщо ж відстрочення немає, то за неявку загрожує адміністративна чи кримінальна відповідальність. Ухилення під час війни (після отримання мобілізаційного розпорядження) передбачає позбавлення волі від 3 до 5 років відповідно до статті 336 ККУ.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні розширили перелік підприємств, які можуть бронювати працівників від мобілізації. Також ми повідомляли, що українським військовим буде простіше виїхати на лікування за кордон.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.