Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: чи розсилатимуть повістки в месенджерах та через "Дію"

З'ясувалось, чи є ризик отримання повістки в електронному вигляді

Фото: ЗСУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чи розсилатимуть повістки в месенжерах

Фото: ЗСУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Багато чоловіків нервують через те, що повістки почнуть розсилати у мобільних месенджерах. Однак чиновники заспокоїли громадян та запевнили, що у форматі SMS надходять лише повідомлення про судові засідання. Роздача повісток через "Дію" також наразі не планується.

Про це повідомив керівник напряму розвитку електронних послуг у Міністерстві цифрової трансформації України Мстислав Банік.

Чи розсилатимуть повістки через "Дію"

Позиція української влади щодо цього питання полягає в тому, за словами чиновника, аби не запроваджувати цей захід. Українці отримують через сервіс державних послуг лише повідомлення про судові засідання.

"Як SMS, яка тобі приходить про дату судового слухання тощо. І ці повідомлення можна відключити за бажанням. Питання про повістки взагалі не стоїть", — продовжив керівник.

Чи чекати на повістки в Viber

Журналісти звернули увагу, що багато українців говорили про розсилку повісток у мобільному месенджері Viber. Мстислав Банік на це відповів, що повістки були в суди, а не у військкомати.

"Наскільки знаю, там ідеться про судові повістки. Що стосується Viber — вони допомагали нам просувати канали "Дії" та Мінцифри. Коли в нас була "Тисяча за вакцинацію", COVID-сертифікати, Viber безплатно надавав нам розсилки на мільйони користувачів", — зауважив він.

Керівник напряму розвитку електронних послуг у Міністерстві цифрової трансформації Мстислав Банік наголосив, що ризики від використання Viber мінімальні, оскільки месенджер належить японцям, а не росіянам.

Що не можуть робити чоловіки, які не стали на військовий облік

Без довідки з територіального центру комплектування та соціальної підтримки військовозобов'язані не зможуть задовольнити деякі свої потреби.

Наприклад, для ВПО у такому разі діють обмеження на надання адміністративних послуг та на офіційне працевлаштування, проте не варто сприймати це як покарання чи утиски.

Вимушено переміщені особи, бувши військовозобов’язаними та резервістами, змінивши місце перебування, повинні повідомити про таку обставину та стати на військовий облік. У зворотному випадку такі послуги як реєстрація чи розірвання шлюбу, реєстрація місця проживання, продаж нерухомого майна тощо недоступні. Офіційно працевлаштуватися теж буде нелегко, оскільки керівництво попросить надати військово-обліковий документ або довідку, яка його заміняє.

Раніше ми розповідали, хто входить до військового резерву України. Також ми писали про те, хто з призовників підлягає бронюванню та чому саме.

Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.