Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація 2023 — яких етапів дотримуються в Україні

Наразі відомо про 4 стадії призову, які виконують українські військкомати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває війна

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Понад рік в Україні триває повномасштабна війна, а отже і загальна мобілізація. На службу можуть забрати чоловіків віком від 18 до 60 років. Також у певних випадках мобілізують жінок, які мають медичну та фармацевтичну освіту. Однак на сьогодні це не дуже актуально.

Про це пише The page.

Окрім особистих причин, з яких людину може бути звільнено від мобілізації, можна отримати бронювання на роботі. Основна ідея – не забирати всіх кваліфікованих працівників, оскільки тоді підприємства припинять роботу.

Стадії мобілізації в Україні

  1. Уточнення даних у ТЦК (Територіальні центри комплектування — колишні військкомати). Це перший етап після вручення повістки, який проводять для того, щоб звірити інформацію про військовозобов'язаного.
  2. Проходження військово-лікарської комісії (ВЛК), за результатами якої роблять висновок про придатність або непридатність до служби, та отримання повістки про прибуття на призовний пункт.
  3. Навчання у відповідних центрах.
  4. Розподіл за військовими частинами та подальше виконання бойових завдань.

Які підприємства можуть бронювати своїх працівників

Раніше ми вже писали про те, що згідно із Постановою Кабміну №76, для того, щоб установа мала змогу бронювати своїх працівників, вона має відповідати певним критеріям. Отже:

  • мати мобілізаційне завдання (замовлення);
  • здійснювати виробництво товарів, виконувати роботу чи надавати послуги, необхідні для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань;
  • бути критично важливою для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення під час війни.

Такі умови більше стосуються оборонного сектору та державних підприємств. Однак відстрочку від призову можуть отримати й працівники приватних фірм, для яких існують власні критерії:

  • компанія повинна бути великим платником податків, отримувати валютні надходження з-за кордону в розмірі щонайменше 32 млн євро;
  • платити заробітну плату не нижчу середньої по регіону за звітний період;
  • мати критичне значення для забезпечення потреб населеного пункту.

Після цього, коли підприємство отримує дозвіл, то військовозобов'язаний повинен надати до ТЦК копію витягу з наказу Мінекономіки, аби підтвердити своє бронювання від мобілізації. Якщо у військкоматі відмовляються приймати даний документ, його потрібно відправити цінним листом з описом вкладення через Укрпошту.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав вам про те, чи можна забронювати волонтерів. Також ми писали, чи підлягають мобілізації студенти та аспіранти. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.