Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мінімальний набір українця: якими продуктами треба запастись під час війни

У воєнний час слід готуватися до різних ситуацій, і у моменти, коли можуть бути перебої з їжею, слід мати певні запаси

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Людям треба подбати про певний набір продуктів, який допоможе у різних ситуаціях

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Україна з весни готується до нового опалювального сезону та зими, яка у воєнний час буде складною. Людей закликають хоча б мінімально підготуватися до різних ситуацій. Зокрема, завчасно можна і заготувати запаси їжі, яка довго зберігається.

Розповідаємо, що з продуктів не завадить купити кожному українцю.

Усе, що гарно зберігається

Панікувати і скуповувати все, що бачите на поличках, не потрібно. Але для стабільності та більш-менш збалансованого харчування потрібно подбати у першу чергу про бакалію.

Найпростіше, що можна забезпечити на невеликий період – макаронні вироби та крупи. Вони сухі й довго зберігаються, для їх приготування не потрібно багато затрат і додаткових продуктів. Щодо круп, то варто брати різні види і особливо ті, які мають найбільшу поживність: і гречку, і вівсянку, і пшоно.

Також має бути невеликий запас цукру, борошна і олії.

Не завадять і продукти швидкого приготування. Наприклад, це можуть бути супи чи вермішель, які продають невеликими порціями у зручних пакетиках. Їх так само легко зберігати, і для цього достатньо виділити сухе місце.

Окремо можна накупити запас консервів, а також підготувати чи купити консервацію. По кілька банок різних видів риби та овочів буде достатньо, також це може бути тушонка. Але у випадку з м'ясом треба бути особливо обережними та перевіряти термін придатності.

Зробити запас свіжих овочів може бути складно. Якщо накупити багато картоплі, моркви чи цибулі, вони швидко зіпсуються. Але дуже багато овочів можна заморозити: шматочками можна зберігати в морозильній камері і огірки, і помідори, і кукурудзу, і горошок і багато іншого.

А от із сухофруктами і горіхами простіше: можна будь-який їхній вид зберігати протягом тривалого часу та отримувати з них поживні речовини. Головна умова – тримати їх у сухому місці та слідкувати, щоб там не завелись комахи.

Також у пригоді можуть стати хлібці, бублики, печиво та інші сухі продукти. Ці продукти корисно мати під час будь-якого зимового періоду, але особливо зимою під час війни. Замість паніки слід дослухатися до офіційних порад і рекомендацій влади, оскільки ризики все ж залишаються. Але кризові періоди можна пройти легше, якщо до них підготуватися.

Що робити, коли зникло світло, тепло і зв'язок

Через масові обстріли росіян критичної інфраструктури у багатьох населених пунктах люди залишились без світла та води. Різні служби якомога швидше намагаються виправити поломки, але в умовах бойових дій це вдається не завжди. І на такий випадок громадяни мають підготуватися.

Зокрема, треба зменшити споживання газу. Якщо ж його не буде, то користуватися можна портативною газовою плитою, балонами або ж сухим спиртом. Дізнавайтеся, що треба мати, аби пережити навіть найгірший сценарій.

Також ми розповідали про те, що має зробити кожен, аби не залишитись без зв'язку. Крім того, ми писали, що через ракетну атаку 10 жовтня українці масово ринулись купувати бензин. Читайте, яка в Україні ситуація з пальним і чому хвилюватись не варто.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.