Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мінімальна пенсія у 2023 році: українцям пояснили, чи варто чекати на підвищення виплат

Розмір мінімальних пенсій в Україні, традиційно, переглядають у листопаді та грудні кожного року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Якою буде мінімальна пенсія у 2023 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Мінімальна пенсія українців у 2023 році, як і роком раніше, складатиме 2093 гривень. Розмір виплат не планують збільшувати через те, що у бюджеті – 2023 не передбачили підвищення прожиткового мінімуму.

Про це розповів глава Пенсійного фонду України (ПФУ) Євген Капінус.

Він пояснив, що розмір мінімальних пенсій мали б переглянути у листопаді та грудні. Втім у держбюджеті на 2023 рік зберігаються соціальні стандарти станом на 1 січня.

"Але ще у 2022 році було досягнуто результату, коли для різного віку пенсіонерів, які мають повний страховий стаж 20/25 років (для жінок/чоловіків) або 30/35 років (для жінок/чоловіків), мінімальний розмір пенсійних виплат був вищим за прожитковий мінімум – 2300, 2500, 2600, 3000 гривень", – зазначив він.

Отже, у 2023 році мінімальну пенсію перераховувати не будуть.

Індексація пенсій у березні: кому з українців підвищать виплати

Заступниця голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко розповіла, що з 1 березня 2023 року, у рамках індексації, будуть переглянуті страхові пенсії – за віком, інвалідністю, втратою годувальника, за вислугу років.

На підвищення виплат також можуть сподіватися чорнобильці з інвалідністю та ліквідатори аварії на ЧАЕС. Розміри цих виплат прив’язані до середньої заробітної плати за попередній рік.

Показник середньої заробітної плати, з якої сплачено страхові внески, на кінець 2022 року становить 13 387 гривень 48 копійок.

Водночас, як заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, з першого дня весни з'явиться доплата у громадян, які не підпадають під індексацію, оскільки пенсії їм були призначені протягом трьох останніх років. На 14% будуть проіндексовані доплати й українцям віком від 75 років.

"Крім того, ми індексуємо пенсійні виплати деяким категоріям громадян на випередження. За рішенням Уряду вже зараз будуть проіндексовані так звані соціальні пенсії, які мали зрости лише в грудні цього року у зв'язку з підвищенням прожиткового мінімуму", — підкреслив глава уряду.

Раніше сайт Pro Гроші пояснював, хто має право на пенсію за вислугу років. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.