Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Майно можуть вилучити примусово? Які правила діють під час війни

Українське законодавство визначає правила і порядок примусового відчуження об’єктів і вилучення майна

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як відбувається процедура відчуження майна

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні дозволено примусово відчужувати об'єкти права приватної власності, а також вилучати майно для потреб держави в умовах воєнного стану чи надзвичайної ситуації. Всі питання та алгоритм здійснення регулюється українським законодавством.

Як відбувається примусове вилучення майна під час дії воєнного стану, визначено Конституцією України.

Відповідно до статті 41 Закону, що має найвищу юридичну силу, дозволяється примусово відчужувати об'єкти права приватної власності, якщо виникає суспільна необхідність. При цьому власнику потрібно повноцінно відшкодувати всю вартість об'єкту. Вилучення майна – дещо інша процедура, яка не потребує відшкодування в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану.

Вилученню підлягає лише те майно, яке знаходиться у державній власності. Його можуть передати на потреби країни, коли виникає необхідність. Зауважимо, що об'єкти права власності Росії та її резидентів можна примусово вилучити без будь-якої компенсації вартості.

Процедуру дозволяється здійснити тільки за попереднім погодженням військового командування з органами місцевої влади, до якої відносять обласні, районні, міські державні адміністрації, а також Раду міністрів Автономної Республіки Крим. Якщо об'єкт знаходиться на території, де проходять активні бойові дії, узгоджувати вилучення у місцевому органі влади не потрібно.

Зауважимо, що військове командування може звернутися з ініціативою про безоплатну передачу комунального майна, якщо виникає необхідність задовольнити державні потреби, відвернути чи ліквідувати ситуацію, через яку ввели режим надзвичайного стану.

Як здійснити примусове вилучення

Варто обов’язково скрасти офіційний акт, де зазначають таку інформацію:

  • назва військового командування та органу, що погодив відповідне рішення;
  • всі відомості про власника майна, включно з ПІБ, ідентифікаційним кодом, постійним місцем проживання;
  • дані про документ, що встановлює право власності на майно;
  • опис майна, достатній для його ідентифікації;
  • сума виплачених коштів (у разі попереднього повного відшкодування).

Акт мають відписати уповноважена особа військового командування та колишній власник, після чого документ скріплюється печатками. Зауважимо, що процедуру можуть виконати і без участі власника від час дії воєнного стану. Акт залишається без одного підпису, а за першої можливості вручається особі, у якої вилучають майно.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що сталося з цінами на пальне і що буде через тиждень. Також ми повідомляли, що водіям в Україні можуть спростити оплату штрафів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.