Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Масовані обстріли з боку РФ стають менш ефективними – що призведе до провалу агресора

Росія намагається реалізувати стратегію знищення об'єктів критичної інфраструктури України

Фото: Serhii Korovainyi for De Standaard, ДСНС. Колаж: Pro Гроші

Росія намагається деморалізувати населення України

Фото: Serhii Korovainyi for De Standaard, ДСНС. Колаж: Pro Гроші

З початку жовтня Росія почала масовано обстрілювати ракетами об'єкти критичної інфраструктури. Це приклад того, як ворог може намагатися реалізувати стратегічну операцію зі знищення важливих цілей.

Про це повідомляє розвідка Міністерства оборони Великої Британії.

Вони зазначають, що згідно з військовою доктриною РФ, для ударів по критично важливих об'єктах національної інфраструктури вимагається застосування ракет великої дальності.

Таким чином Росія намагається деморалізувати населення та, зрештою, змусити лідерів держави капітулювати.

Обстріли окупантів вже спричинили значний дефіцит електроенергії, що призводить до гуманітарних проблем по всій Україні.

Однак британська розвідка додає, що ефективність таких обстрілів стає сумнівною. За даними наших партнерів, Росія, ймовірно, вже використала більшість ракет, які для цього підходять.

Важливу роль також відіграють матеріальний та психологічний ефект. Перевага України полягає в тому, що за 9 місяців повномасштабного вторгнення українці звикли до війни та обстрілів. Тому деморалізувати нас буде набагато важче, ніж якби ця тактика застосовувалася в перші місяці повномасштабного вторгнення.

Чи можливий газовий блекаут

Російські війська масовано обстрілюють енергетичну інфраструктуру України, однак наших громадян турбує, які ще чинники ризику можуть зіграти під час нових обстрілів.

Газові мережі є набагато небезпечнішою інфраструктурою, ніж енергосистема, тому що природний газ за певних умов має властивість горіти або вибухати.

Групи ризику газових мереж

У разі потрапляння ворожого снаряду можуть виникнути складнощі проведення відновлювальних робіт в таких газових об'єктах:

  • газові свердловини;
  • газові сховища;
  • магістральні газогони;
  • газогони великого діаметра;
  • споживацька мережа низького тиску.

Яким може бути найстрашніший сценарій

Можна відразу сказати, що сценарій цілковитого зупинення роботи ГТС неможливий, тому що газотранспортна система диверсифікована значно краще, ніж електричні мережі. Від постачання газу можуть бути відрізані села, міста й навіть регіони, але це можливо лише внаслідок обстрілів магістральних газогонів. При цьому постачання може бути відновлене вже протягом доби після завершення обстрілів.

Однак у газових компаніях кажуть, що багато громадян запасаються балонами з бутан-пропаном, тож якщо не буде належного технічного обслуговування газових мереж, ці балони можуть почати вибухати. Це спричинить вибухи балонів у сусідів, як за принципом доміно. Такий сценарій існує, й українцям необхідно цей момент контролювати, проте наші військові та газові фахівці не допустять його в дії.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи може Україна розраховувати на експорт електроенергії з Європи в разі блекауту. Також ми розповідали, як змінюється вартість продуктів через відсутність світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.