Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Їсти стане дорого. Як вартість продуктів змінюється через відсутність світла

Українці взимку зіткнуться з ростом цін на продукти, які потребують електроенергії для зберігання

Фото: pixabay. Колаж: Pro Гроші

В Україні підвищаться ціни на продукти через відключення світла

Фото: pixabay. Колаж: Pro Гроші

Поточної зими українці повинні підготуватися до очікуваного росту цін на деякі продукти харчування. Це пов'язано з періодичними відключення електроенергії, оскільки деякі товари повинні завжди зберігатися в охолоджувальному середовищі.

Деталі розповів аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка.

Найсильніше постраждає молочна продукція

Очевидно, що від наслідків перебоїв з електропостачанням першочергово страждатиме сектор тваринництва. Особливо молочна галузь. Як уточнив аналітик, виробництво товарів має таку специфіку, що вони потребують постійної роботи обладнання, інакше продукт зіпсується або не відповідатиме рівню якості. За відсутності світла (в тому числі у випадку блекауту) комплекси не встигатимуть переробляти сировину в повному обсязі.

Інша причина – використання генераторів. Зрозуміло, що взимку вони працюватимуть активно, це зумовить підвищення витрат на електроенергію і паливо. Постачальники, аби компенсувати видатки, будуть встановлювати оновлені ціни на молочні продукти.

М'ясний сектор – кури, свинина та яловичина

Схожа ситуація відбуватиметься з підприємствами, які розводять тварин. Для вирощування бройлерів, зокрема, потрібно забезпечувати безперебійне освітлення, а також оптимальну теплу температуру. Інкубатори, не підключені до електромережі, не зможуть підтримувати потрібну температуру для яєць, що може значно вплинути на кількість молодняку в наступному році. А це, своєю чергою, відіб'ється на вартості яєць, яка цієї осені побила рекорди.

З проблемою нестабільного електропостачання зіткнуться підприємства, які закуповують сиру свинину і яловичину. Для довгого збереження товару потрібні холодильники, їх безперебійне живлення забезпечуватимуть також генератори, які значно збільшать витрати на своє утримання. На ціну вплине відсутність експорту, адже яловичина до початку війни займала провідні позиції серед товарів, орієнтованих на країни Сходу.

"Торгівля, котра в останні роки відбувалась переважно в східні країни через морські порти, наразі є невигідною, навіть із роботою "м’ясного коридору" через порт у Румунії. Щоб галузь змогла протриматися, їй потрібно негайно виходити на європейські ринки, наші партнери повинні цьому посприяти", – резюмував аналітик.

Не пощастить овочам і фруктам

Такі ж проблеми стосуються збереження у хорошому стані фруктів та овочів. Для їхнього зберігання на складах потрібно підтримувати температуру, яка регулюється електронними приладами. Тож збільшення витрат на паливо і генерацію світла вплине на кінцеве ціноутворення.

Раніше ми повідомляли, що через повномасштабну війну та інфляцію ціни зросли майже на всі найбільш популярні товари споживчого кошика українця. Найближчим часом покупцям слід очікувати на зміни на ринку овочів борщового набору.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ціни на фрукти приємно здивують, і розповідали, що відбувається в супермаркетах. Також ми повідомляли, як відключення світла вплинули на вартість овочів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.