Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Смерть королеви Єлизавети II: що перейде у спадок від британського монарха

Статки королеви Єлизавети II сягнули понад 500 мільйонів доларів особистих активів

Фото: Букінгемський палац, Unsplash; Колаж: Pro Гроші

На 97-му році життя померла королева Єлизавета II

Фото: Букінгемський палац, Unsplash; Колаж: Pro Гроші

Звістка про смерть королеви Єлизавети II стала важкою для багатьох британців, адже більшість з них не пам’ятають іншого правителя. Королева обіймала престол 70 років – найдовше з британських монархів. За оцінками Forbes, особисті статки королеви сягнули понад 500 мільйонів доларів особистих активів.

Pro Гроші розповідає, який спадок по собі залишила Єлизавета II та кому він перейде.

Особисті активи

Британські монархи не зобов’язані розкривати свої приватні фінанси. Але, за підрахунками видання Forbes, Королева Єлизавета II залишила понад 500 мільйонів доларів особистих активів за 70 років перебування на престолі.

Також список найбагатших людей від Sunday Times 2022 показав, що статки королеви становили приблизно 370 мільйонів фунтів стерлінгів (426 мільйонів доларів), що на 5 мільйонів фунтів більше, ніж у попередньому році.

Королева також успадкувала майже 70 мільйонів доларів від її матері, коли та померла в 2002 році, зокрема, інвестиції в картини, колекцію марок, вишуканий фарфор, коштовності, коней.

Нерухомість

За даними Forbes, станом на 2021 рік монархія володіє нерухомістю на суму майже 28 мільярдів доларів, яку неможливо продати. Це включає:

  • Землі Корони: $19,5 млрд
  • Букінгемський палац: $4,9 млрд
  • Герцогство Корнуолл: $1,3 млрд
  • Герцогство Ланкастер: $748 млн
  • Кенсінгтонський палац: $630 млн
  • Землі Корони у Шотландії: $592 млн.

Королівський маєток – це сукупність земель і володінь, що належали британській монархії, якою володіла королева Єлизавета II. Але це не приватна власність, якою вона володіла сама; нею керує напівнезалежна громадська рада, пояснює видання Fortune.

У червні Королівський маєток оголосив про чистий прибуток у розмірі $312,7 млн за 2021–2022 фінансовий рік, що на $43 млн більше, ніж роком раніше.

Кому перейде спадок

Значна частина особистого багатства королеви перейде до короля в недоторканому вигляді, і йому не доведеться платити податок на спадщину, пише видання WION.

"Землі Королівського маєтку і Королівська колекція мистецтва та ювелірних виробів, а також офіційні резиденції та Королівські архіви належать монархії як інституції, і вони будуть передані Чарльзу лише в довірчій власності. Подібним чином, коронні коштовності, вартість яких, за оцінками, становить щонайменше 3 мільярди фунтів стерлінгів, лише символічно належали королеві та автоматично передаються її наступнику", – пояснює видання.

А от особисті статки королеви будуть додані до власних статків короля Карла III.

Також Король Чарльз III успадковує герцогство Ланкастер, приватний маєток комерційних, сільськогосподарських і житлових активів, що належав королівським особам з часів Середньовіччя.

З іншого боку, він втратить герцогство Корнуолл, інший приватний маєток, на південному заході Англії. Він дістанеться старшому синові Чарльза принцу Вільяму, який нині є спадкоємцем престолу.

Важливо, що монарх має право використовувати свій дохід і в основному використовує його для покриття офіційних витрат. У 2021-2022 фінансовому році він забезпечив чистий профіцит у розмірі 24 мільйонів фунтів стерлінгів.

Що ще отримає король

Король Чарльз III отримуватиме щорічний суверенний грант від Казначейства Великої Британії, який становить 15 відсотків прибутку від Королівського маєтку.

"Суверенний грант покриває витрати на офіційні зобов’язання монарха та інших високопоставлених членів королівської родини, оплату зарплати їхнього персоналу та утримання королівських палаців", – роз’яснює видання WION.

У 2021-2022 роках цей грант встановили на рівні 86,3 мільйона фунтів стерлінгів. Це також покривало фінансування реконструкції Букінгемського палацу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.