Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Культурне життя українців в Європі: які соціальні права надають біженцям

Розповідаємо, які соціальні права, окрім виплат і житла, мають українські біженці у Європі

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Безліч соціальних програм надається українським біженцям в Європі

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

З початку війни Росії проти України люди говорили тільки про надання житла та виплат з боку Європи. Але є ще безліч соціальних прав, на які можуть розраховувати українські біженці.

Сайт Pro Гроші дослідив, яку підтримку можуть отримати українці в різних державах.

Права українців зі статусом тимчасового захисту

Держави, які надали прихисток українцям, що тікали від війни, можуть запропонувати безліч різноманітних соціальних програм:

  • право на безплатне проживання у Бельгії. У реєстраційному центрі в Брюсселі можна подати запит на кризове розміщення в бельгійському муніципалітеті або місті. Це може бути групове проживання, кімната у приватному будинку, але без тварин;
  • право на зайнятість в Болгарії. Після реєстрації виникає право на працю, без необхідності отримання інших реєстрацій чи дозволів. Ставка податку на доходи фізичних осіб у складає 10%;
  • статус тимчасового захисту у Франції передбачає, що зарплата має становити не менше 10,57 євро на годину;
  • право на соціальне забезпечення у Великій Британії. Кожному члену родини, що прибув та отримав тимчасовий прихисток, надають одноразову виплату у розмірі 200 фунтів стерлінгів;

Також в Італії запит на проживання для забезпечення тимчасового захисту гарантує медичне обслуговування. Нова платформа створена в Румунії – Code4Romania для допомоги всім українським дітям, хворим на рак, асоціацією Daruieste Aripi та Румунським товариством дитячої онкології та гематології. А в Швеції відвідування школи є обов’язковим з 6 до 18 років.

Всі особи які законно перебувають в ЄС можуть відкрити базовий банківський рахунок незалежно від реєстрації. У Словаччині українець має право на возз’єднання членів сім’ї. Наприклад, якщо особа втратила зв’язок зі своєю сім’єю, близькими чи родичами, то вона може скористатися послугою возз’єднання сімей від Словацького Червоного хреста.

Таким чином країни висловлюють свою підтримку українцям, яким довелося покинути свої домівки та тікати від війни.

Раніше ми розповідали скільки українців вже відкрило свій бізнес у Польщі та як виїхати в Європу на своєму авто.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.