Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці масово відкривають у Польщі власний бізнес: чим приваблює країна

Від початку року іноземні громадяни у Польщі змогли відкрити або перенести у країну близько 25,5 тисяч власних справ

Колаж: Pro Гроші

Польща дозволяє українцям швидко і легко реєструвати власний бізнес

Колаж: Pro Гроші

Українці, які були змушені тікати від воєнної агресії Росії та шукати прихисток у країнах Європейського Союзу, не оминають стороною можливості, доступні для підприємницької діяльності за кордоном.

Про це повідомляє видання "Український репортер".

Хороша тенденція фіксується у Польщі. Біженці отримали можливість полегшеного відкриття власного бізнесу або ж переносу підприємницької діяльності, якщо перебувають а території країни законно. Зокрема, цікава статистика спостерігається у місті Гожув-Великопольський. Там за останні пів року відкрилося більше 50 фірм з українськими власниками.

Частина людей вирішують почати власний бізнес з нуля, дехто не захотів повністю відмовлятися від уже функціонуючої діяльності, тож переніс існуючі послуги до сусідньої країни. Це можливо завдяки законам, прийнятим ще у березні, згідно яких біженці легко і швидко можуть зареєструвати ФОП і відкрити компанію.

Оскільки більша частина переселенців – жінки, це вплинуло на особливості діяльності, розпочатої в Польщі. Так, найчастіше українки розвивають косметичний бізнес, засновують клінінгові та кейтерингові підприємства. Така активність не лише допомагає місцевій владі і працює на економіку держави, але й дозволяє українцям отримати досвід, вийти на великі європейські ринки.

Що найважливіше – з часом люди повернуться до України, перенесуть бізнес назад і зможуть працювати на користь української економіки, зміцнюючи її.

Як стати підприємцем у Польщі

За загальними підрахунками, починаючи з січня 2022 року, у межах Польщі іноземці з різних країн відкрили 25,5 тисяч компаній. Ця справа здається громіздкою, важкою та довгою, але насправді оформлення документів не займає багато часу. Щоб підійти під умови відкриття власної справи, особа зобов’язана лише надати паспорт і документ, що підтверджує законність перебування.

Розберемося, коли українці вважаються законно проживаючими у Польщі:

  • вони мають дійсний дозвіл на проживання;
  • приїхали на територію легально після 24 лютого 2022 року та мають намір залишитись у Польщі;
  • можуть надати Карту поляка.

Для початку підприємницької діяльності необхідно зареєструвати ФОП у Центральному реєстрі (CEIDG). Це електронний перелік осіб, які здійснюють підприємницьку працю в Польщі. Отримавши доступ онлайн до профілю, ви зможете створити компанію, змінити особисті дані, призупинити, відновити або закрити бізнес.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що треба знати про громадський транспорт у Польщі. Також ми повідомляли, що українці в Польщі можуть обміняти посвідчення водія за один день.

Більше про нюанси закордонного життя читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.