Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Крізь роки? Які традиції святкування Нового року нам нав’язали "совєти"

Розповідаємо, звідки взялися вже звичайні для українців традиції святкування Нового року

Колаж: Pro Гроші/Дарія Давиденко

Українські vs Радянські традиції святкування Нового року

Колаж: Pro Гроші/Дарія Давиденко

У більшості українців Новий рік асоціюється з мандаринами, олів'є та Дідом Морозом. Проте деякі історики вважають це свято та звичаї його святкування успішним радянським проєктом.

Сайт Pro Гроші розповідає про радянські традиції святкування Нового року, які досі залишаються з нами.

Новий рік – радянське свято чи ні?

Старший науковий співробітник Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології Олена Чабанюк у коментарі для Радіо Свобода пояснювала, що частково це таки радянське свято. Адже святкування та традиції у тому вигляді, до якого ми з вами усі звикли, абсолютно нав'язані владою СРСР.

Загалом традиції зустрічати Новий рік були ще до приходу комуністів. Вони набрали популярності з другої половини 19-го століття. Це пов'язано з початком масового виробництва. Саме тоді почала поширюватися масова культура і з’явився Санта-Клаус. Відповідно, виникла ціла індустрія іграшок, якої раніше не було.

Але до цього найголовнішим зимовим святом було Різдво.

Після Жовтневого перевороту в 1920-х більшовики вдалися до антирелігійної політики. До 1935 року вони рішуче боролися з зимовими традиціями українців і проводили антиріздвяні кампанії. Але безрезультатно, тому що свято вже набуло поширення і полюбилося дітям. Тоді "совєти" були вимушені впровадили Новий рік з Дідом Мороз і Снігуркою, ялинкою, червоною зіркою і зміненим кулінарним кодом.

Якщо раніше на Різдво в українців були кутя та узвар, то після 1935 році з’явилися шампанське та олів’є.

Як святкували Новий рік наші батьки, бабусі й дідусі

Готуватися до Нового року в Союзі починали заздалегідь. Вже за кілька місяців люди починали купувати дефіцитні продукти. Так, з того часу й донині в українських сім'ях перед зимовими святами часто лунає фраза: "Не чіпай, це на Новий рік".

Щодо мандаринів, то лише в країнах пострадянського простору цитрусові вважають символом Нового року. Адже доступними вони ставали тільки перед святами.

Мандарини і апельсини було важко дістати. Тоді потрібно було відстояти довжелезну чергу, щоб їх купити. Це ж раніше вважалося заморським продуктом, – розповіла бабуся нашої редакторки.

У сімдесяті зʼявляється традиція зустрічати Новий рік біля телевізорів, які до того часу вже стали масовим явищем. Тридцять першого грудня 1970 року телеглядачів уперше привітав з Новим роком генеральний секретар СРСР Леонід Брежнєв. Через те що виробництво автоматизували, нарешті подешевшало і "Радянське шампанське".

Ми святкували або з батьками, або ходили до сільської ялинки. У школі перед Новим роком влаштовували дискотеку. Вдома дивилися "Блакитний вогник", їли олів'є та вінегрет, пили шампанське, дарували зазвичай один одному цукерки й апельсини та й лягали спати. Бувало давали салют, – розповідають батьки іншої редакторки сайту.

Так, святкування Нового року в сучасних українських сім'ях не надто відрізняється від радянських часів. Змінити звичаї відзначення зимових свят чи залишити їх – вибір, який кожен повинен зробити самостійно.

У скільки обійдеться Новий рік в Україні зараз

Раніше сайт Pro Гроші проаналізував ціни та підготував три "пакети" святкування на різні суми. Власне новорічний "лайт", до якого входить лише олів'є, шампанське і ялинка, коштуватиме 981 грн.

Однак це мінімальна вартість святкування. Про те, у скільки обійдеться Новий рік цієї зими кожному українцю з різним бюджетом, дізнавайтеся в нашому матеріалі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як правильно обирати ялинку на Новий рік. Також ми розповідали, скільки коштуватиме святкування зимових свят у різних країнах світу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.