Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Державні закупівлі стануть прозорішими? Що запропонувало НАБУ

Рішення передбачає необхідність зміцнення контролю над процедурами закупівель та перевірок їх законності в державних організаціях

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Розширення контролю і перевірок закупівель може допомогти забезпечити їх прозорість та убезпечити від корупційних практик

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) підготувало пропозиції щодо внесення змін до урядової постанови №1178, яка створила ризики корупції під час закупівель у період воєнного стану. Таке рішення було зумовлено громадським резонансом стосовно "дивних" закупівель для київських укриттів.

Про це НАБУ повідомило на своїй сторінці у Facebook.

Що буде з закупівлями під час воєнного стану

За повідомленням НАБУ, процедури закупівель під час воєнного стану потребують критичних змін, оскільки неврегульованість ціноутворення, відсутність відповідальності та можливість проведення закупівель без торгів створюють серйозні корупційні ризики.

НАБУ підготувало пропозиції щодо змін до постанови Кабінету Міністрів №1178 та пропонує їх розглянути уряду. Ці зміни спрямовані на усунення ризиків, таких як безпідставне завищення цін, можливість закуповувати товари без проведення відкритих торгів, відсутність відповідальності замовників та підрядників, відсутність лімітів на пролонгацію договорів та проблеми, пов'язані з попередньою оплатою.

НАБУ нагадало Кабінету Міністрів про строк розгляду їх пропозицій, який згідно з законом складає 30 днів. Внесення змін до процедур закупівель під час воєнного стану може сприяти покращенню прозорості та запобіганню корупційним практикам у цій сфері.

У Києві для укриттів закупили дорогі та непотрібні речі

Управління освіти Дніпровського району Києва викликало обурення громадськості після того, як з'ясувалося, що було закуплено шкіряні барабани на понад 890 000 гривень для використання їх в укриттях як інструменту психологічного розвантаження для дітей під час повітряних тривог. Замовлення включало 306 барабанів різних діаметрів та комплекти молоточків для гри на них.

Крім того, одним з ліцеїв Дніпровського району Києва була замовлена електросковорідка вартістю 720 000 гривень. За словами депутата Леоніда Ємця, цей прилад здатний на одній площині на різних температурах готувати вишукані делікатеси за запрограмованими рецептами, але споживає 21 кВт/год електроенергії. Це означає, що для його роботи додатково потрібно буде витратити ще 400 000 гривень на рік на електроенергію.

Ємець зазначив, що в Україні існують аудиторські компанії, які спеціалізуються на перевірці законності таких сумнівних закупівель. Він висловив думку, що після обурення громадськості такі перевірки будуть здійснюватись на постійній основі.

Раніше ми повідомляли, що ціни на харчові продукти не будуть рости. Також ми писали, що у Києві оголосили новий тендер вартістю 93,38 млн гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.