Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Копійка гривню береже: якими продуктами варто запастися напередодні Великодня

Господиням, які випікатимуть паски, експерти радять придбати весь набір продуктів заздалегідь

Фото: Pexels, УНІІАН. Колаж: Pro Гроші

Варто запастися яйцями та м'ясом

Фото: Pexels, УНІІАН. Колаж: Pro Гроші

Через те, що напередодні Великодня подорожчають продукти, варто купити хоча б дещо заздалегідь, аби потім не дорікати собі за неквапливість.

Про це повідомив економічний експерт Максим Орищак.

"Наш прогноз помірковано песимістичний, він відображає настрій бізнесу через зниження торговельних оборотів. Поки триває війна, продукти продовжать дорожчати, тому потрібно регулярно формувати запаси", – наголосив спеціаліст.

За інформацією, найперше, чим варто запастися перед святом – це яйця та м’ясо.

М’ясо, птицю та рибу також можна купити, обробити та укласти невеликими порціями у морозилку. Заздалегідь варто придбати й сирокопчену ковбасу, якщо ви плануєте її класти до великоднього кошика.

Господиням, які випікатимуть самостійно паски, за два-три тижня радять придбати цукор, борошно, вершкове масло, олію, дріжджі та сухофрукти. Крім того, що можна трохи зекономити кошти, перед святом не доведеться штовхатися у супермаркетах у пошуках необхідних товарів.

"З цієї ж причини можна вже зараз купити до столу продукти тривалого зберігання – рибні консерви, консервований горошок та кукурудзу, лечо та інші овочеві салати. Особливо якщо побачите щось із цього переліку по акції", - наголошує експерт.

Як зміняться ціни на яйця напередодні Великодня

Ми вже писали про те, що українцям не варто очікувати зниження цін на яйця найближчим часом, адже наближається Великдень. Втім, значного подорожчання яєць перед святом не передбачається, розповіла аналітикиня Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Світлана Литвин.

Вона пояснила, що під час Великодніх свят попит на яйця зростає максимально, тому продавці точно не знижуватимуть ціни на свій товар.

"Не варто очікувати, що ціни на яйця знизяться, оскільки Великодні свята — це період максимального попиту на продукт впродовж року", – розповіла вона.

Литвин також зазначила, що вартість яєць може й не змінитися до Великодня, або ж подорожчати, але не більше ніж на 10-15%.

"Усе таки впродовж вже тривалого часу маємо дуже високу ціну на яйця. Тому ще більше подорожчання "не пропустить" купівельна спроможність споживачів", – підкреслює Світлана Литвин.

Натомість вже після Великодня почнеться поступове зниження ціни, оскільки попит почне зменшуватися, а на ринку з'явиться більше пропозицій від домогосподарств (які в Україні виробляють близько половини всього обсягу яєць).

"Вже на початку літа яйця подешевшають на 30-35% від поточної ціни. Тобто, коштуватимуть 45-50 грн за десяток", – прогнозує аналітикиня.

Раніше ми пояснювали, чому українці купуватимуть помідори та цибулю в декілька разів дорожче, ніж у 2022 році. Також сайт Pro Гроші писав, як і чому у 2023 році дорожчатиме цукор.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.